Kwart van de bedrijven kampt met een te hoog ziekteverzuim

In 1 op de 3 bedrijven verloopt het ziekteverzuim de voorbije jaren in stijgende lijn. Bijna 1 op de 4 werkgevers, in grote bedrijven is dat zelfs 1 op de 3, geeft aan dat het ziekteverzuim in zijn bedrijf ronduit hoog is.

Meer dan de helft van de werkgevers stelt vast dat het absenteïsme piekt tijdens specifieke periodes, zoals tijdens deze donkere wintermaanden. En dat vooral op maandag, aldus een kwart van de werkgevers. Maar ook na lange weekends en schoolvakanties ligt het ziekteverzuim hoger.

1 op de 3 werkgevers vindt overigens dat zieke werknemers te vaak thuis mogen blijven tot het weekend, dit ongeacht welke dag van de week ze ziek vallen.

In kleinere bedrijven is een hoger verzuim op specifieke momenten minder het geval (64 procent) dan in grotere (42 procent).

Flexibiliteit en preventie

Werkgevers vinden het terugdringen van absenteïsme van cruciaal belang. Bijna 4 op de 10 vindt dat zijn personeelsbeleid pas geslaagd is als het absenteïsme laag is. Een kwart van de bedrijven tracht het verlies aan productiviteit door ziekte tegen te gaan door flexibiliteit aan te moedigen in de vorm van thuiswerken en flexibele werkuren. 1 op de 5 werknemers bevestigt ook thuis verder te werken als ze ziek zijn. De helft van de werkgevers vindt dan ook dat huisartsen duidelijker moeten aangeven wanneer een zieke werknemer thuis kan verder werken.

Meer dan 1 op de 10 bedrijven investeert bovendien actief in preventie met acties om de vitaliteit en gezondheid van werknemers te stimuleren. Deze inspanningen lonen. Onder bedrijven die investeren in de gezondheid van hun werknemers is het aantal dat het ziekteverzuim ziet stijgen slechts de helft zo groot als in bedrijven die niets doen. Bovendien zeggen werknemers die voor een bedrijf werken dat een gezondheidsbeleid voert, significant vaker dat ze gelukkig zijn op het werk. En gelukkige werknemers zijn significant minder afwezig door ziekte dan hun minder gelukkige collega’s.

40 procent van de ondervraagde werkgevers stelt dit ook vast en wijt de stijging aan ziekteverzuim bij werknemers aan het feit dat zij zich niet goed in hun vel of hun job voelen. Bijna 1 op 10 werknemers geeft toe zich af en toe ziek te melden omdat ze balen over hun werk.

Ondanks het belang van een actieve aanpak van absenteïsme, geeft 1 op de 4 bedrijven aan dat ze geen specifieke maatregelen nemen om ziekteverzuim tegen te gaan. Dat blijkt allemaal uit de bevraging van een representatieve steekproef van 1050 werknemers en werkgevers door een onafhankelijk onderzoeksbureau in opdracht van HR-dienstenbedrijf Tempo-Team.

Bron: Tempo-Team (tempo-team.be)

 

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.