Vluchtelingen die een permanente verblijfsvergunning of arbeidskaart krijgen, vinden in de helft van de gevallen binnen de 3 jaar een job. De sectoren waarnaar ze doorstromenn zijn bijzonder uiteenlopend, al gaat het vaak om knelpuntberoepen.
Struikelblokken
De VDAB ziet wel meer en meer hooggeschoolde vluchtelingen op zoek naar een job. Hun aantal is met 5 procent gestegen, tot een kwart van de nieuwkomers. Het aantal middengeschoolden blijft constant (32 procent), tegenover het dalend aantal laaggeschoolde vluchtelingen (43 procent). Toch vinden hooggeschoolde nieuwkomers vaak niet meteen werk dat aansluit bij hun diploma.
De regelgeving rond de erkenning van buitenlandse diploma’s is dan ook vrij strikt. De VDAB wil daarom meer inzetten op een betere samenwerking met de onderwijswereld. Verder wil de dienst bijkomende opleidingen of integratietrajecten voor nieuwkomers organiseren. Vluchtelingen kunnen bijvoorbeeld starten in een job onder hun niveau, om dan te kunnen doorgroeien naar een volwaardige functie. In dat soort stageprojecten liggen mooie kansen, zowel voor werkgevers als voor nieuwkomers, stelt de VDAB.
Andere struikelblokken bij de zoektocht naar een job zijn de woonsituatie van vluchtelingen en hun talenkennis. Nadat ze het asielcentrum verlaten hebben, willen mensen eerst werk maken van een woning. Mensen zoeken pas een job als ze weten waar ze zich zullen vestigen.
Bron: Deredactie.be en VDAB (vdab.be)