“Laat ons alstublieft ook soms een beetje mislukken”

Waarom lijkt burn-out meer en meer de ziekte van onze tijd te worden? Om die vraag te beantwoorden, schiet de loutere focus op ons werk te kort en moeten we even uitzoomen naar enkele bredere maatschappelijke tendensen. Een kijk door de bril van psychiater Dirk De Wachter, die er alvast op wijst dat we leven in een erg lawaaierige tijd: “Dat is op het eerste gezicht een vreemde stelling, aangezien ik ook al zei dat we te weinig woorden gebruiken. Toch tateren we te veel. We gaan bijvoorbeeld al gebeurtenissen op Twitter gooien terwijl ze nog aan het gebeuren zijn. Men heeft over alles onmiddellijk een mening, men lult maar wat.”

Er zijn dan ook overal prikkels die op ons afkomen, we krijgen constant allerlei meldingen. Ons neurologisch systeem wordt daardoor overrompeld en daar is de burn-out bijna een letterlijk symptoom van. Onze zenuwsynapsen worden immers overprikkeld door de continue stroom van non-informatie.

We moeten daarom vaker eens een stap terugzetten en de stilte toelaten: “Ik roep op om soms even alle tijd te nemen om eens na te denken. Probeer bedachtzaam te zijn. Het kunnen geduldig afwachten, is dan ook een essentieel menselijk kenmerk, zoals filosoof Martin Heidegger al schreef. Vanuit de rustige verveling kan bovendien creativiteit opborrelen.”

Spijtig genoeg lijken we wel verslaafd aan al die prikkels, en kunnen we maar moeilijk eens de rust opzoeken om na te denken. “Burn-out ontstaat soms omdat de baas ons veel te hard onder druk zet, maar nog vaker omdat we onszelf onder druk zetten”, meent De Wachter. “Het steeds zoeken naar prikkels en succes put ons uit. We willen niet nadenken, we willen bezig zijn. Er is sprake van een ware dadendrang. Zelfreflectie laat ons echter aanvaarden dat alles niet zo fantastisch is én moet zijn, en dat is de toverformule om te leven.”

Wilt u het volledige artikel (een verslag van Lars De Decker met foto’s van Hendrik De Schrijver) lezen? Dat kan door lid te worden van HR Square. U ontvangt dan niet alleen het tijdschrift, maar hebt ook toegang tot de website met het hele archief én u geniet stevige prijsreducties op tal van hoogst interessante evenementen, ook op de HR Square Seminaries, HR Square Masterclass en HR Square Conference. Hoe wordt u lid? Ga naar www.hrsquare.be of contacteer Nathalie Dierickx, nathalie.dierickx@hrsquare.be, 0474 97 07 43.

 

HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Officer

ALDI België

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.