Langdurig ziekteverzuim fors gestegen door crisis

40ArbeidsmarktArbeidsomstandighedenArbeidsongevallenArbeidsrechtAttitudeCommunicatieErgonomieFlexibiliteitLeiderschap en Coaching
Dat blijkt uit onderzoek van HR-dienstengroep SD Worx. De steekproef voor 2011 bestond uit 460.057 medewerkers van 15.242 organisaties uit de privésector.

Het kortdurende ziekteverzuim blijft met 2,44 procent op dezelfde hoogte als de voorbije jaren. In 2011 was een Belgische werknemer gemiddeld 48 uur ziek, wat zijn werkgever gemiddeld 852 euro kostte. Dit bedrag omvat louter de loonkosten van de niet-gepresteerde uren en niet de omvangrijke indirecte kosten zoals productiviteit- en kwaliteitsverlies, vervanging van de zieke werknemer, stijgende werkdruk en motivatieverlies bij collega’s.

Het hoge kortdurende ziekteverzuim kan verklaard worden door grijs verzuim, gebrek aan motivatie en betrokkenheid, en door de impact van de crisis op de motivatie en betrokkenheid van de Belg.

Langdurig ziekteverzuim

De sterke stijging van het langdurig ziekteverzuim is opmerkelijk. In de periode 2002-2008 schommelde dit langdurend verzuim tussen 1,49 procent en 1,6 procent. Sinds 2008 is een scherpe wijziging merkbaar van 1,56 procent naar 2,29 procent, wat neerkomt op een stijging van 47 procent.

Opvallend is ook dat het verschil tussen lang- en kortdurend verzuim in de loop der jaren kleiner is geworden. Bij arbeiders is er sinds 2010 zelfs meer langdurend dan kortdurend verzuim.

Een andere opmerkelijke vaststelling is dat het langdurend verzuim stijgt met de leeftijd. Oudere werknemers zijn vaker langdurig ziek dan jongeren. Zo zijn veertigers vaker langdurig ziek dan dertigers, en dertigers vaker dan twintigers. De sterkste stijging sinds 2008 is echter vast te stellen bij 50-plussers.

De oorzaken zijn divers: naast een vergrijzing van de werknemerspopulatie zijn arbeidsomstandigheden, zware motivatieproblematieken, stress en burn-out en fysieke aandoeningen mogelijke oorzaken. De kostprijs voor de maatschappij is aanzienlijk, omdat ziekte langer dan een maand grotendeels voor rekening van de sociale zekerheid is. De grenzen van het ‘citroenloopbaanmodel’ zijn blijkbaar bereikt.

“Naast demografie en arbeidsmarktkrapte dwingt deze ontwikkeling ons om werk te maken van een nieuw, flexibel loopbaanmodel”, zegt Luc Dekeyser, directeur van het Kenniscentrum van SD Worx.

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.