Sinds 2008 breekt het totale ziekteverzuim in de retailsector jaarlijks alle records: van 5,03 procent in 2008 tot 6,70 procent in 2015. Ziekteverzuim is een probleem dat in elke sector voorkomt, vorig jaar bereikte het een record van 5,41 procent voor het totale verzuim (kort en lang), maar de retailsector springt er dus opvallend bovenuit. Zo blijkt uit cijfers van HR-dienstenverlener SD Worx.
Belangrijke oorzaken voor de jaarlijkse stijging zijn een hogere werkdruk, meer stress, een complexere ‘work-life balance’, de huidige economische realiteit en de verhoogde pensioenleeftijd. Uit de cijfers blijkt ook dat het vaak de grotere ketens zijn die met verzuim te maken hebben.
55-plussers
Als we kijken naar de leeftijd, blijkt dat jongere werknemers traditioneel hoger scoren in het aantal kortdurende afwezigheden (minder dan een maand ononderbroken afwezigheid) dan hun oudere collega’s.
Bij oudere werknemers is er meer sprake van langdurige afwezigheden, die vaak gepaard gaan met ernstige aandoeningen zoals rugklachten en depressies. Naarmate er steeds langer gewerkt moet worden, zal verzuim dan ook een actief te managen uitdaging worden voor élke onderneming.
Meten is weten
Toch nemen veel bedrijven al positieve maatregelen om het verzuim te verminderen. Ziekteverzuim komt in bedrijven nog vaak negatief aan bod, terwijl een diepgaande analyse van de gegevens vaak verrassende inzichten oplevert en aangeeft waar het substantieel probleem zit. Bedrijven die hier inzicht in hebben, kunnen de ‘verzuimcultuur’ aanpakken en leidinggevenden coachen.
Bron: SD Worx (sdworx.com)