Lange-termijnbonus heeft niet gewenste effect

ArbeidsmarktArbeidsomstandighedenCommunicatieExtra-legale voordelenFlexibiliteitIncentivesLeiderschap en CoachingLoonLoonkostenLoopbaan
Dat blijkt uit een onderzoek van PricewaterhouseCoopers (PwC) in samenwerking met de London School of Economics and Political Science onder 1100 senior managers. Een bonus van 100 euro die drie jaar later wordt uitgekeerd, heeft slechts een gevoelswaarde van 50 euro. Dat terwijl een lange-termijnbonus mensen juist zou moeten aansporen om te focussen op lange-termijnrendement.

“Ons onderzoek laat zien dat incentives zo complex zijn geworden, dat men de toegevoegde waarde onvoldoende ervaart. Waardoor het beoogde effect niet wordt bereikt. Sterker nog, het kan ertoe leiden dat mensen juist kijken welke stappen ze moeten nemen om op de korte termijn een cash bonus te ontvangen”, aldus Gijs van Bussel, partner bij PwC en hoogleraar Executive Reward aan Nyenrode Business Universiteit.

Gericht belonen

Prestatie- en lange-termijnbeloning is en blijft belangrijk, maar het is tijd voor een beloningsbeleid op maat. Zeker nu dit onderzoek laat zien dat de waarde die managers toekennen aan hun variabele beloning veel lager is dan de kosten die bedrijven ervoor maken.

Volgens de onderzoekers moet er meer aandacht komen voor ‘waarvoor je een medewerker betaalt’ ten opzichte van ‘de manier waarop je iemand betaalt’.

Financiële sector grotere risico-aversie dan andere sectoren

Het onderzoek laat eveneens zien dat senior management in de financiële sector meer risico-avers zijn als het gaat om hun salaris dan andere sectoren. Zo geeft slechts een kwart van de respondenten de voorkeur aan een hoge, minder zekere bonus boven een lager, maar meer zeker vast salaris. In andere sectoren is dit bijna dertig procent.

Het beeld dat vrouwen in het algemeen meer risico-avers zijn wordt door het onderzoek bevestigd. Maar er zijn ook meer onverwachte resultaten. Zo zijn managers ouder dan 60 jaar bereid meer risico’s te nemen dan managers tussen 40 en 60. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat de oudere groep in een financieel betere positie verkeert en daarom wat meer risico kan en durft te nemen.

HR Business Partner

Zorg Stekene

Recruitment Manager

Intelect

Corporate Recruiter

Gentis

Payroll Manager

FSMA

IT-recruiter

Projinit

Payroll Officer

ALDI

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.