Lange werkweken verkorten levensverwachting

In landen waar de levensverwachting tussen 82,2 en 84,2 jaar ligt, wordt er gemiddeld 40,7 uur per week gewerkt. In landen waar daarentegen gemiddeld 42,6 uur per week wordt gewerkt, ligt de levensverwachting gevoelig lager: tussen 52,9 en 59,8 jaar. Dat blijkt uit een analyse van Antibodies.com, een Britse medisch onderzoeksspecialist, die de gemiddelde levensverwachting vergeleek met trends in levensstijl en gezondheid. Hij baseerde zich hiervoor op gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie.

De aanbevolen maximale duur van een werkweek is 48 uur. Maar het onderzoek leert dat meer dan 40 uur per week werken de levensverwachting gemiddeld met twee jaar doet dalen. Werknemers die meer dan 48 uur per week werken, zien hun levensverwachting met gemiddeld negen jaar verkorten.

Ter illustratie: de Centraal Afrikaanse Republiek is een van de landen met de laagste levensduurverwachting, 53 jaar, en daar duurt een werkweek 52 uur. In Frankrijk daarentegen, een land met een van de hoogste levensverwachtingen (82,9 jaar), telt een gemiddelde werkweek 35 uur.

In vijf van de dertien landen met een lage levensverwachting wordt er gemiddeld meer dan 45 uur per week gewerkt. Alleen Zwitserland is een buitenbeentje. De gemiddelde levensverwachting is 83,3 jaar, maar Zwitsers werken wel gemiddeld 15 uren per week meer dan hun Franse buren. Al kent Zwitserland een hoog percentage alcoholisme, de luchtkwaliteit is er dan weer bijzonder goed.

De onderzoekers wijzen erop dat levensverwachting door vele factoren beïnvloed wordt, maar het onderzoek laat duidelijk zien dat er een verband is tussen zaken zoals vaccinatiegraad van kinderen, werktijden, toegang tot sanitaire voorzieningen en luchtkwaliteit. Dat blijkt uit enkele uitzonderingen. Zo kent Lesotho een van de hoogste vaccinatiegraden bij kinderen (93 procent), maar de kortste levensverwachting. Dit is te wijten aan het veelvuldig voorkomen van aids en tuberculose en lange werkuren. Australië daarentegen heeft op drie na de langste levensverwachting ter wereld (82,9 jaar), maar kampt met een hoge prevalentie van drugmisbruik en obesitas, een hoge vleesconsumptie, maar een lage vaccinatiegraad bij kinderen. AAustraliërs werken gemiddeld 38 uren per week.

Bron: HRnews.co.uk

Manager Personeel & Organisatie

Wit-Gele Kruis Limburg

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.