Langer werken? Met alle chinezen…

In België ligt de gewenste pensioenleeftijd, net als in de andere landen, een stuk hoger bij 55-plussers dan bij de 18 tot 24-jarigen: onze 55-plussers willen op hun 63 jaar met pensioen.

Zelfstandige Belgen ouder dan 55 en met personeel in dienst, willen gemiddeld het langst blijven werken: tot hun 68 jaar, vijf jaar langer dan het gemiddelde bij wie in loondienst is.

Het verschil met de jongeren is frappant: jonge zelfstandigen tussen 18 en 34 jaar willen doorgaans het vroegst met pensioen met een gemiddelde van 47 jaar in alle landen. Ook jongeren in loondienst willen dat. Zo beschouwen Belgische werknemers tussen 18 en 24 jaar 55 jaar als de ideale pensioenleeftijd.
Dat blijkt uit een enquête van een HR-dienstverlener bij 5.000 werknemers uit België, Duitsland, Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

Globaal gezien is de grootste motivatie om na de wettelijke pensioenleeftijd te blijven werken gelinkt aan het loon: gemiddeld 41 procent van de Belgische respondenten geeft aan dat meer loon hen zou overhalen om nog niet met pensioen te gaan. Op de tweede plaats (35 procent) staat de vermindering van het aantal werkuren. Over de derde positie in de rangschikking lopen de meningen uiteen per leeftijdscategorie. Bij 18-24-jarigen zou een minder mentaal belastende taak of rol een extra motivatie zijn voor 33 procent. Bij de 25-34-jarigen noemt een op vier ‘interessantere of meer betekenisvolle jobinhoud’. Voor 18 procent van de respondenten tussen 35 jaar en 55+ zou geen enkele factor kunnen bijdragen aan het later met pensioen gaan.

Wij wensen alle beleidsmakers die de hogere pensioenleeftijd echt willen realiseren goede moed. ‘De mensen’ willen het niet, zelfs de ‘hardwerkende Vlaming’ geeft verstek. Dwang doet vluchtroutes ontstaan. De belangrijkste stimuli zijn te duur. Of zien we dat verkeerd?
Deel uw mening via [email protected].

Bron: SD Worx

Opleider Actiris Academy

Actiris

Payroll Officer

ALDI

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.