Langer werken vermindert risico op ziekte van Alzheimer

ArbeidsmarktArbeidsomstandighedenAttitudeLoopbaanMotivatieOpleidingOrganisatieOudere werknemersRetentie en verloopTraining
Dat blijkt uit het onderzoek door neuro-epidemiologe Carol Dufouil van het Franse onderzoeksinstituut Inserm, dat geciteerd wordt in het gezondheidsmagazine Bodytalk. De resultaten sluiten volgens de Canadese psycholoog Alain Sotto aan bij verschillende andere epidemiologische studies waaruit blijkt dat een bepaald niveau en/of bepaalde stimulerende activiteiten het optreden van de ziekte van Alzheimer vertragen en de ontwikkeling ervan afremmen. “De beste preventie is hierbij echter vooruit blijven kijken en de toekomst tegemoet blijven gaan”, aldus Sotto in Bodytalk.

De belangrijkste functie van het geheugen is immers niet dat we ons het verleden herinneren, maar dat we ons voorbereiden op de toekomst. Als bij bepaalde gepensioneerden het geheugen al binnen enkele maanden na de pensionering een klap ondervindt, dan komt dat doordat ze geen projecten meer hebben. Stimulerende oefeningen zoals kruiswoordraadsels oplossen, keren op zich het proces niet om. Een vreemde taal leren, kan volgens Sotto wel de ideale stimulans zijn op voorwaarde dat dit gekoppeld wordt aan een toekomstig project, zoals een bezoek aan het land waar die taal gesproken wordt.

Bron: De Morgen/De Standaard

Jive HR is looking for a Talent Manager for Fluxys Belgium

Fluxys Belgium

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Manager

Meat&More

HR Business Partner

Zorg Stekene

Recruitment Manager

Intelect

Corporate Recruiter

Gentis

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.