‘Leaveism’ of de donkere kant van flexibel werken

Presenteïsme is het fenomeen waarbij werknemers met gezondheidsproblemen geen ziektebriefje indienen, maar er toch voor kiezen te gaan werken. ‘Leaveism’ is het omgekeerde. Werknemers nemen vakantiedagen op om verder te kunnen werken of omdat ze ziek zijn en dienen dus geen ziektebriefje in. Het fenomeen dook voor het eerst in 2014 op in research van professor Organisatiepsychologie en Gezondheid van de Manchester University Business School, Cary Cooper. Hij voerde onderzoek naar het effect van een reorganisatie bij een Brits politiekorps. Het bleek dat meer dan een derde van de politiemannen vakantiedagen opnamen als ze ziek of gewond waren.

Recent onderzoek van het Britse Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD) reveleert eveneens dat zeven op tien werknemers uit de steekproef getuige waren van ‘leaveism’ bij collega’s. Bijna vier op tien (37 procent) gaven toe vakantiedagen op te nemen bij ziekte in plaats van een ziektebriefje in te dienen. Meer dan een derde zei verlof te nemen om bij te benen met hun werk.

Een nieuwe studie bij meer dan duizend organisaties uit de privé- en publieke sector van Deloitte naar de mentale gezondheid van medewerkers bevestigt de trend. Hieruit blijkt dat 51 procent van de werknemers overuren doet. 36 procent neemt vakantie omdat ze ziek waren. Zeven op tien respondenten geven bovendien aan dat presenteïsime en ‘leaveism’ vaak samen voorkomen.

Bron: The Guardian/The Telegragh/The Conversation

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.