‘Leertijd’ levert nu volwaardig diploma op

Opleiding
Kmo-werkgevers schatten leertijders al langer naar waarde: 85 procent ervan vindt onmiddellijk werk. Voor de maatschappij is een ‘echt’ diploma evenwel meer waard dan een getuigschrift. Tot nu haalden veel leerlingen en hun ouders daarom hun neus op voor de ‘leertijd’. Maar werkgevers beseffen dat een leertijder zich een goede werkattitude heeft eigengemaakt en meteen kan meedraaien op de werkvloer. Unizo, de Unie van Zelfstandige Ondernemers, wil alvast in elke afstudeerrichting praktijkervaring inbouwen. Zo weet elke intreder op de arbeidsmarkt al hoe die werkt.

Doorgaans vatten leerlingen de leertijd aan op hun 15de. De leertijd staat in de volksmond beter bekend als het ‘leercontract’, een opleiding waarbij jongeren een vak leren bij een werkgever. Belangrijke voorwaarde: arbeidsrijp zijn. Om succesvol de leertijd te doorlopen, moet de leerling dus de discipline en verantwoordelijkheid opbrengen om vier dagen per week te gaan werken en één dag les te volgen.

Tijdens die vier ‘werkdagen’ leert de jongere de vaardigheden, maar ook de attitude om te werken. Jongeren die de leertijd succesvol doorlopen hebben, kunnen onmiddellijk de sprong maken naar de arbeidsmarkt. Ze kunnen zich, via opleiding op de werkvloer, blijven specialiseren.

Deze eerste uitreikingen van echte diploma’s moeten het startpunt vormen voor een verdere opwaardering van de leertijd, stelt Unizo. De organisatie pleit voor meer instroom en een groter aanbod.

Bron: Unizo

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.