Foto: Sarah Janssens, LUX fotoverhalen
Niet iedereen is van nature een sterke leider. Maar tegelijk is niet elke ‘natuurlijke’ leider goed. Leiderschapskwaliteiten ontwikkelen, is een journey waarbij je – zeker in de snel veranderende wereld van vandaag – voortdurend voor verrassingen komt te staan. We vroegen Vanessa Bolsens, managing partner bij Fenix Consulting, hoe je leren versnelt en leermethoden krachtiger maakt.
“Mensen verlaten geen bedrijf, maar hun leidinggevenden”, luidt een wat oudbakken quote. Dat klopt niet helemaal, maar er zit wel een kern van waarheid in, vindt Vanessa Bolsens. “Mensen zijn hard op zoek naar inspirerend leidinggevenden. Terzelfdertijd zien veel leidinggevenden dat hun manier van leiderschap niet meer werkt.” Vandaar de vraag: hoe vul je hun leadership journey in?
Welke trends vragen om een andere vorm van leiderschapsontwikkeling?
“In de eerste plaats de toenemende arbeidskrapte. Mensen zijn kritischer, kiezen liever zelf en weten beter wat ze nodig hebben om te groeien. In een cursus van vijf dagen hebben ze geen zin en dat laat de business ook niet meer toe. Wil je als werkgever het verschil maken, dan moet je daar aandacht voor hebben. De laatste twee jaar is ook gebleken dat hybride werken een blijver gaat zijn. Hoe organiseer je dat en welke impact heeft dat op leiderschap?”
Hoe leer je het best?
“Hier is veel wetenschappelijk onderzoek rond gedaan. Tijd is belangrijk; leren is een gedragsverandering en realiseer je pas over een langere periode. Ook blijkt sociaal leren het krachtigst te zijn. Niet de traditionele trainer voor de klas, maar mensen die van elkaar leren. Verder heeft iedereen een andere leerstijl, wat mensen vooral tijdens corona hebben ontdekt. Sommigen vonden online leren geweldig, voor anderen werkte het helemaal niet.”
Onderzoek heeft jullie visie op leren mee gevormd?
“Klopt. En op basis daarvan hebben we een op maat blended leertraject voor leidinggevenden ontwikkeld. Alles wat informatie en theorie is, bieden we aan via een digitaal platform, in verschillende leerstijlen. Binnen dat platform is er ook altijd een mogelijkheid tot online discussie met anderen binnen hetzelfde traject of met de coach. Het interactief moment proberen we te beperken tot een (halve) dag. We betrekken een acteur, doen oefeningen en gaan met real live situaties aan de slag.”
Inspelend op ‘het nieuwe leren’ maken jullie ook gebruik van een Leadership Game?
“De jongere generatie leert en leeft online. Daar mag je niet negeren. De Leadership Game gebruiken we vaak als basis en vormt een rode draad doorheen het traject. Na een designworkshop met de klant volgt een kick-off waarin mensen de Leadership Game doen; ze worden voor bepaalde situaties gezet, krijgen verschillende keuzes en afhankelijk van hun keuze gaat het spel verder. Er zijn duizenden verhaallijnen mogelijk.”
Wat leer je uit zo’n game?
“Uit de Leadership Game genereren we een rapport, gebaseerd op het veelzijdig leiderschapsmodel van Robert Quinn, wat goed in kaart brengt welke leiderschapsstijl je vandaag hanteert. Verder brengen we in kaart hoe mensen intenties vertalen in gedrag. Daarna volgen een aantal interactieve sessies, telkens ondersteund met het online leerplatform. Aan het spel is ook nog een ontwikkelmodus toegevoegd met continue feedback van een in game coach.”
De beste feedback?
“Hoe beangstigend correct de feedback kan zijn! Richting organisaties brengen we op een valide wijze de ROI in kaart. Overigens, ik noem onze game, maar je hebt ook andere tools. Sommige klanten werken al jaren met Insights, dan gaan we gewoon daarmee verder. We geloven hard in onze tools. Ze hebben een sterke wetenschappelijke onderbouwing, organisaties zien het resultaat en mensen kunnen het in hun eigen tempo doen.”