Leidinggevende kaapt rol van HR-manager

CommunicatieOrganisatie
Ruim 40 procent van de leidinggevenden voert niet alleen HR-taken uit, velen onder hen krijgen er ook alsmaar meer HR-taken bij. Dit blijkt uit onderzoek van Survey Sampling International (SSI) in opdracht van Randstad Nederland. Zo’n 520 leidinggevenden werden bevraagd.
De groei van het aantal HR-taken voor leidinggevenden en het gebrek aan kennis ervan bij hen blijkt een algemene trend. Zowel grote als kleinere bedrijven hebben ermee te maken. Vooral beoordelingen, sollicitatiegesprekken en opleidingen moeten de leidinggevende steeds vaker zelf doen. Nochtans vragen ze zelf meer informatie of opleiding over dergelijke onderwerpen.

Leidinggevenden willen meer weten over HR-taken

Bijna de helft van de leidinggevenden wil meer weten over allerhande HR-onderwerpen. Ze zeggen vooral behoefte te hebben aan informatie over beoordelingen, opleidingen en arbeidstijden en -omstandigheden.
Opmerkelijk: enkele actuele geachte onderwerpen als flexibiliteit, aanwerven van tijdelijke medewerkers, ouderen en allochtonen vinden ze minder relevant. Nochtans geeft 20 procent ronduit toe niet te weten hoe oudere werknemers te motiveren of in dienst te houden. En 44 procent kent de regelgeving over tijdelijken niet of nauwelijks.

60 procent zoekt hulp bij HR

Bijna 60 procent van de leidinggevenden klopt voor informatie over dergeijke zaken aan bij de HR-afdeling. De overige 40 procent surft op het internet, gaat te rade bij de juridische afdeling of slaat zelf het wetboek open.
Hoe groter het bedrijf, hoe groter de rol van de HR-afdeling. Bij bedrijven met meer dan 1000 medewerkers raadpleet zo’n 85 procent van de leidinggevenden de HR-afdeling.

HR-manager wordt vraagbaak

Het is niet nieuw dat lijnmanagers HR-taken uitvoeren. “De HR-manager wordt de adviseur en vraagbaak van de leidinggevende, in plaats van een dagelijks aanspreekpunt voor medewerkers”, comentarieert Chris Heutink, algemeen directeur van Randstad Nederland, aan HR Praktijk. “Dat vraagt een grotere nadruk op kennisoverdracht en een expertiserol van de HR-manager. Beide zijn juist nu hard nodig: onze maatschappij vraagt om een flexibeler inzet van personeel. Leidinggevenden zijn veel te weinig bekend met deze materie, maar moeten er wel actie op ondernemen.”

Bron: HR Praktijk

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Diensthoofd HR

Wingene

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.