De groei van het aantal HR-taken voor leidinggevenden en het gebrek aan kennis ervan bij hen blijkt een algemene trend. Zowel grote als kleinere bedrijven hebben ermee te maken. Vooral beoordelingen, sollicitatiegesprekken en opleidingen moeten de leidinggevende steeds vaker zelf doen. Nochtans vragen ze zelf meer informatie of opleiding over dergelijke onderwerpen.
Leidinggevenden willen meer weten over HR-taken
Bijna de helft van de leidinggevenden wil meer weten over allerhande HR-onderwerpen. Ze zeggen vooral behoefte te hebben aan informatie over beoordelingen, opleidingen en arbeidstijden en -omstandigheden.
Opmerkelijk: enkele actuele geachte onderwerpen als flexibiliteit, aanwerven van tijdelijke medewerkers, ouderen en allochtonen vinden ze minder relevant. Nochtans geeft 20 procent ronduit toe niet te weten hoe oudere werknemers te motiveren of in dienst te houden. En 44 procent kent de regelgeving over tijdelijken niet of nauwelijks.
60 procent zoekt hulp bij HR
Bijna 60 procent van de leidinggevenden klopt voor informatie over dergeijke zaken aan bij de HR-afdeling. De overige 40 procent surft op het internet, gaat te rade bij de juridische afdeling of slaat zelf het wetboek open.
Hoe groter het bedrijf, hoe groter de rol van de HR-afdeling. Bij bedrijven met meer dan 1000 medewerkers raadpleet zo’n 85 procent van de leidinggevenden de HR-afdeling.
HR-manager wordt vraagbaak
Het is niet nieuw dat lijnmanagers HR-taken uitvoeren. “De HR-manager wordt de adviseur en vraagbaak van de leidinggevende, in plaats van een dagelijks aanspreekpunt voor medewerkers”, comentarieert Chris Heutink, algemeen directeur van Randstad Nederland, aan HR Praktijk. “Dat vraagt een grotere nadruk op kennisoverdracht en een expertiserol van de HR-manager. Beide zijn juist nu hard nodig: onze maatschappij vraagt om een flexibeler inzet van personeel. Leidinggevenden zijn veel te weinig bekend met deze materie, maar moeten er wel actie op ondernemen.”
Bron: HR Praktijk