Leidinggevende mag betere presteerder voortrekken

ArbeidsmarktArbeidsomstandighedenAttitudeCommunicatieCompetentiemanagementDiscriminatieFlexibiliteitLeiderschap en CoachingMotivatieOrganisatie
Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van British Columbia. Een gelijke behandeling zou demotiverend werken voor teamleden die anders net een stapje extra zouden hebben gedaan voor het algemene belang van de groep.

Wanneer werknemers voelen dat ze een streepje voor hebben bij de baas, hebben ze een groter gevoel van eigenwaarde, houden ze zich beter aan de regels en zijn ze meer geneigd om vrijwillig taken op zich te nemen die het team ten goede komen.

“Bazen verkeren in een lastige positie. Als je sommige werknemers beter behandelt dan anderen, loop je het risico dat de anderen afhaken. Je moet een balans zien te vinden: iedereen redelijk goed behandelen, maar sommigen, de medewerkers die het meest productief zijn, net een beetje beter”, aldus de onderzoekers.

Nog volgens de onderzoekers is het in de Verenigde Staten gebruikelijk dat leidinggevenden bepaalde medewerkers een voorkeursbehandeling geven. In Canada, Noord-Europa en Azië zijn leidinggevenden meer geneigd om iedereen gelijk te behandelen. Het beste is het om de gulden middenweg te kiezen.

Bron: PW Gids

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Manager

Meat&More

HR Business Partner

Zorg Stekene

Recruitment Manager

Intelect

Corporate Recruiter

Gentis

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.