Leidinggevenden kunnen niet zo goed motiveren als ze zelf denken

Leidinggevenden kunnen niet zo goed motiveren als ze zelf denken
LeidinggevenMotivatie

Leidinggevenden vinden van zichzelf dat ze goed kunnen motiveren. Maar stel die vraag aan hun medewerkers, en u krijgt een ander antwoord. Er blijken nog een aantal hardnekkige motivatiemythes te zijn in onze organisaties.

Medewerkers goed motiveren, blijkt niet zo vanzelfsprekend. In een recent onderzoek bij 1.270 Belgen van Bright Plus in samenwerking met marktonderzoeksbureau iVOX en motivatie-expert Hermina Van Coillie, gaven drie op vier leidinggevenden aan dat ze goed weten hoe ze hun medewerkers moeten motiveren. Heel wat medewerkers gaan hier echter niet mee akkoord. Slechts de helft van hen vindt dat hun manager erin slaagt hen goed te motiveren.

Het onderzoek wijst op de motivatiemythes waar nog al te veel leidinggevenden in trappen.

Mythe 1: Meer motivatie is altijd beter

92 procent van de ondervraagden gelooft dat meer motivatie per definitie beter is, maar dat blijkt niet te kloppen. Vooral de juiste soort motivatie is van belang: dwang – of die nu van buiten- of binnenuit komt – motiveert dan wel, maar niet op de juiste manier. Het is opvallend dat er nog zoveel mensen gemotiveerd worden vanuit druk, dwang en controle. Zo werkt meer dan 30 procent van de mensen om kritiek van anderen te vermijden.

Mythe 2: Intrinsieke motivatie is altijd de beste

8 op 10 Belgen geloven dat intrinsieke motivatie altijd de beste is, maar ook dat is niet zo. We moeten in de eerste plaats op zoek naar high quality motivatie. Dat omvat enerzijds intrinsieke motivatie, maar ook zinvolheid, een vorm van extrinsieke motivatie. Net die zinvolheid biedt mogelijkheden voor werkgevers en leidinggevenden. Intrinsieke motivatie is namelijk niet makkelijk te beïnvloeden als leidinggevende, maar zij kunnen vaak een taak of project wél zinvol maken.

Uit de cijfers van Bright Plus blijkt dat de Belg wel gemotiveerd is, maar het gaat in veel gevallen om low quality motivatie. Zo hangt moeite doen voor de job voor bijna de helft van de medewerkers samen met een financiële beloning. Momenteel geeft bijna 1 op 5 Belgen zelfs aan dat ze hun werk niet zinvol vinden. Vrouwen scoren hierop wel beter dan mannen. Werkgevers moeten dus eerder op zoek naar manieren om in te zetten op zinvol werk.

LEES MEER OP HRSQUARE.BE

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.