Leugenaars op het werk: buitengooien of begrijpen?

Het eerste advies van Kislik is: “Begin met een positieve ingesteldheid en probeer te begrijpen wat de leugenaar(ster) probeert te bereiken. Ga dan over tot actie.” Er zijn volgens haar drie motieven om te liegen op het werk.

1. Schrik om iemand boos te maken of een conflict uit te lokken.
Oplossing: zorg voor psychologische veiligheid die zal helpen de waarheid te vertellen. Maak de betrokkene duidelijk dat hij/zij u helpt door eerlijk te zijn, zelfs u ‘de waarheid’ zoals hij/zij die ziet niet graag hoort. En dat hij/zij het u moeilijker en riskanter maakt om het werk goed te doen, indien niet.

2. Eigen gebreken verbergen.
U kent ze: zij die hun eigen efficiëntie en doeltreffendheid overschatten, maar daarover toch een scherm willen optrekken. Maskeren van eigen incompetentie en gebrek aan succes. Vaak weten deze personen niet waarom ze geen succes hebben en kunnen ze de situatie niet rechtzetten.
Oplossing: niet alleen de leugens counteren, maar ook de incompetentie aanpakken. Bijvoorbeeld door hen een andere rol te geven, waarover ze meer controle hebben. Dat vermindert misschien de behoefte om te liegen. Zeker is dat echter niet.

3. Eigen doelen najagen.
De ergste zijn degene die eigen doelen najagen en denken of voelen dat ze die niet kunnen bereiken door eerlijk en goed werk. Deze soort gebruikt subtiel of helemaal niet subtiel tactieken om andere teamleden te ondermijnen. Hen op hun leugens wijzen, kan aanzetten tot ‘beter liegen’. U heeft als leider of manager de verantwoordelijkheid de teamleden te beschermen voor reputatieschade (en demotivatie). Gooi dit type zo snel mogelijk buiten, nadat u zich eerst goed gedocumenteerd heeft. Verwacht – helaas – juridische kosten. Maar die wegen niet op tegen de kost van de vergiftiging.

Bron: Harvard Business Review.

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Diensthoofd HR

Wingene

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.