Liberale vakbond buigt zich over ontwerp interprofessioneel akkoord

ArbeidsmarktArbeidsrechtInstroomLoonLoonkostenLoopbaanOudere werknemersOverlegorganenPayrollUitstroom
“Dat er een ontwerpakkoord is, mag gerust historisch genoemd worden”, aldus de liberale vakbond. “Vooral de moeilijke omstandigheden waaronder de tekst tot stand kwam, speelden de onderhandelaars parten. Ze moesten immers rekening houden met een moeilijke economische context en de noodzakelijke harmonisering van de statuten van arbeiders en bedienden. Een interprofessioneel akkoord zal een grotere zekerheid betekenen voor het sectoraal sociaal overleg nadien.”

De liberale vakbond wijst erop dat het principe van de automatische loonindexering behouden blijft: “De marge voor loonsverhoging bovenop de indexering zal zeker beperkt zijn, maar het akkoord bevat concrete voorstellen waardoor bepaalde sociale uitkeringen (pensioenen, invaliditeitsuitkeringen en werkloosheidsuitkeringen) welvaartsvast worden. Het willekeurig ontslag zal up-to-date worden gebracht. Het is een manier om te zorgen voor werkzekerheid door te strijden tegen willekeur, wat naast de andere traditionele thema’s deel uitmaakte van de eisen van de liberale vakbond.”

Ook bij de liberale vakbond wordt de tekst nog ter consultatie voorgelegd aan de achterban. Op 4 februari wordt er een nationaal comité samengeroepen om zich definitief uit te spreken.

Manager Personeel & Organisatie

Wit-Gele Kruis Limburg

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.