Lieten roept slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag op te getuigen

ArbeidsmarktArbeidsomstandighedenArbeidsongevallenArbeidsrechtDiscriminatieLeiderschap en CoachingOrganisatiePreventiePrivacyVeiligheid
Naar aanleiding van de recente getuigenissen en berichtgeving over seksueel grensoverschrijdend gedrag van politicus Pol Van Den Driessche en gewezen radiopresentator Jos Ghysen kreeg Vlaams mediaminister Ingrid Lieten woensdag in het Vlaams parlement een reeks vragen voorgeschoteld over de houding van de media en over bepaalde getuigenissen in verband met de openbare omroep. Ze hamerde erop dat de getuigenissen ernstig moeten genomen worden.

Lieten roept tegelijk alle slachtoffers op om niet langer te zwijgen, om alle moed bijeen te rapen en met hun verhaal naar buiten te komen en vertrouwenspersonen op te zoeken. “Alle vrouwen die al jaren met zo’n wonde zitten, roep ik op om nu naar buiten te komen.”

Ook de VRT kan volgens haar niet zomaar overgaan tot de orde van de dag. “Alle mediahuizen, en zeker de VRT, zouden de interne procedures rond de omgang met seksueel overschrijdend gedrag moeten onderzoeken”, aldus Lieten.

Vroeger niet meer of minder dan nu

“Uit cijfers over seksuele intimidatie blijkt dat het vroeger niet meer of minder voorkwam dan nu.”, zegt Elfi Baillien, onderzoeker aan de KU Leuven in de Bedrijfspsychologie.

“In onze cijfers zien we geen evolutie in het aandeel van werknemers dat ermee in aanraking komt”, vertelt Baillien in ‘De ochtend” op Radio 1. Zij voert onderzoek naar intimidatie op de werkvloer. “Maar als er één getuigenis aan het licht komt, is dat voor anderen een houvast om ook hun verhaal te vertellen.”

“Seksuele intimidatie is natuurlijk heel moeilijk te meten. De cijfers zijn altijd een onderschatting. Veel mensen durven zoiets niet te melden. Maar bijvoorbeeld uit onze vragenlijsten bij bedrijven zien wij geen stijging of daling.”

“Het is een heel complex fenomeen. Seksuele intimidatie blijft moeilijk te herkennen, zeker bij anderen. Het begint bijvoorbeeld met flauwe moppen, schunnigheden. Maar dan wordt het geleidelijk erger. En dan is het moeilijk om uit te maken vanaf wanneer iets niet meer onleuk, maar ongehoord en ongewenst wordt.”

“Seksuele intimidatie heeft ook heel vaak te maken met een machtsaspect. Daarom niet altijd door een hiërarchische meerdere, maar ook door mensen die er al langer werken of er meer mensen kennen, waardoor de kans klein is dat ze hun job verliezen”, vertelt Baillien.

“Vaak komt het voor als er een seksueel onevenwicht is: als enkele vrouwen in een mannenbastion terechtkomen, of omgekeerd”, zegt Baillien nog. Ze benadrukt dat ook mannen soms slachtoffer van ongewenste intimiteiten zijn.

Bron: De Morgen/De Standaard/De Redactie

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.