Lieten roept tegelijk alle slachtoffers op om niet langer te zwijgen, om alle moed bijeen te rapen en met hun verhaal naar buiten te komen en vertrouwenspersonen op te zoeken. “Alle vrouwen die al jaren met zo’n wonde zitten, roep ik op om nu naar buiten te komen.”
Ook de VRT kan volgens haar niet zomaar overgaan tot de orde van de dag. “Alle mediahuizen, en zeker de VRT, zouden de interne procedures rond de omgang met seksueel overschrijdend gedrag moeten onderzoeken”, aldus Lieten.
Vroeger niet meer of minder dan nu
“Uit cijfers over seksuele intimidatie blijkt dat het vroeger niet meer of minder voorkwam dan nu.”, zegt Elfi Baillien, onderzoeker aan de KU Leuven in de Bedrijfspsychologie.
“In onze cijfers zien we geen evolutie in het aandeel van werknemers dat ermee in aanraking komt”, vertelt Baillien in ‘De ochtend” op Radio 1. Zij voert onderzoek naar intimidatie op de werkvloer. “Maar als er één getuigenis aan het licht komt, is dat voor anderen een houvast om ook hun verhaal te vertellen.”
“Seksuele intimidatie is natuurlijk heel moeilijk te meten. De cijfers zijn altijd een onderschatting. Veel mensen durven zoiets niet te melden. Maar bijvoorbeeld uit onze vragenlijsten bij bedrijven zien wij geen stijging of daling.”
“Het is een heel complex fenomeen. Seksuele intimidatie blijft moeilijk te herkennen, zeker bij anderen. Het begint bijvoorbeeld met flauwe moppen, schunnigheden. Maar dan wordt het geleidelijk erger. En dan is het moeilijk om uit te maken vanaf wanneer iets niet meer onleuk, maar ongehoord en ongewenst wordt.”
“Seksuele intimidatie heeft ook heel vaak te maken met een machtsaspect. Daarom niet altijd door een hiërarchische meerdere, maar ook door mensen die er al langer werken of er meer mensen kennen, waardoor de kans klein is dat ze hun job verliezen”, vertelt Baillien.
“Vaak komt het voor als er een seksueel onevenwicht is: als enkele vrouwen in een mannenbastion terechtkomen, of omgekeerd”, zegt Baillien nog. Ze benadrukt dat ook mannen soms slachtoffer van ongewenste intimiteiten zijn.
Bron: De Morgen/De Standaard/De Redactie