Link tussen werkomstandigheden en neurodegeneratieve aandoeningen

Beroepsmatige blootstelling aan laagfrequente elektromagnetische velden vergroten het risico om op latere leeftijd Alzheimer en ALS te krijgen met 10 procent. Zo blijkt uit een recente meta-analyse van 66 studies naar de link tussen neurodegeneratieve aandoeningen en werkomstandigheden.
Blootstelling aan pesticiden heeft nog een grotere gezondheidsimpact en vergroot het risico om Alzheimer, Parkinson of ALS te ontwikkelen op latere leeftijd met 50 procent. De beroepsmatige blootstelling aan metalen, vooral lood, vergroot het risico op Parkinson en ALS eveneens met zo’n 50 procent.

De Zweedse onderzoekers wijzen erop dat er te weinig aandacht is voor de impact van arbeidsomstandigheden, zoals blootstelling aan gevaarlijkse stoffen en metalen, bij onderzoek naar deze neurodegeneratieve aandoeningen, terwijl dit een belangrijk preventiemiddel kan zijn. Een belangrijk obstakel is evenwel de lange latentietijd alvorens deze ziektes zich doorgaans manifisteren. Veel artsen hebben dan ook (te) weinig aandacht voor vroegere arbeidsomstandigheden van patiënten.

Het artikel is verschenen in het International Journal of Environmental Research and Public Health.

Bron: ETUI

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.