London meest favoriete werkplek

Dat blijkt uit een wereldwijde studie van The Boston Consulting Group bij meer dan 203.000 respondenten. Niet minder dan 64% van de respondenten is bereid om definitief of tijdelijk te immigreren om te werken.

Al zijn er grote verschillen tussen landen. Respondenten uit landen waar de economie in volle ontwikkeling is en die kampen met politieke instabiliteit zetten veel sneller de stap naar het buitenland. Zo is meer dan 97% van de Pakistaanse respondenten bereid om naar het buitenland te gaan.

Maar ook bij tal van werknemers in economisch en politiek stabiele landen is de bereidheid om te verhuizen naar het buitenland groot. Zo overweegt 94% van de Nederlandse en Franse respondenten om hun thuisland te verlaten en elders werk te zoeken.

Anderzijds is minder dan de helft van de inwoners van Denemarken, Duitsland (44%), het Verenigd Koninkrijk (44%), de Verenigde Staten (33%), Ierland en Rusland bereid te verhuizen naar een ander land om er werk te zoeken. Ook Belgen zijn redelijk honkvast. Het aantal Belgen dat bereid is naar het buitenland te trekken om er te werken, ligt eveneens onder het wereldwijde gemiddelde van 64%.

Er worden wel grote verschillen per sector opgetekend. Respondenten werkzaam in engineering en technologie zijn de grootste globbetrotters. Terwijl respondenten werkzaam in de medische en social-profitsector het minste bereid zijn naar het buitenland te trekken.

De Verenigde Staten oefenen de grootste aantrekkingskracht uit. 42% van de respondenten wil daar werken, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (37%) en Canada (35%). Vooral Angelsaksische landen zijn in trek.

Bij de steden is Londen (16%) de meest geliefde stad om er te werken, gevolgd door New York (12,2%) en Parijs (8,9%). Brussel strandt op de 25ste plaats als aantrekkelijke stad om te werken.

De belangrijkste motivatie om naar het buitenland te vertrekken, is persoonlijke ontwikkeling en werkervaring opdoen (beide 65%) en omdat men er meer en betere carrièrekansen verwacht (59%).

 

Port of Antwerp-Bruges

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.