Lonen gaan in 2017 opnieuw stijgen

Dit artikel is exclusief voor leden

De voorbije jaren zijn de lonen van de Belgische werknemers nauwelijks gestegen. De regering-Michel voerde een indexsprong door en verplichtte werkgevers en vakbonden ook om gematigde loonafspraken te maken. Tegelijkertijd kwamen er lastenverlagingen voor de bedrijven. Daardoor zullen de globale loonkosten van de bedrijven dit jaar met 0,3 procent dalen, net als vorig jaar.

Maar daar komt vanaf 2017 opnieuw verandering in, zegt Jan Smets, de gouverneur van de Nationale Bank van België. Volgens Smets gaan de uurlonen volgend jaar met 2 procent omhoog en in 2018 zelfs met 2,5 procent. Dat komt door de hervatting van de automatische loonindexering en omdat de verbeterde economische conjunctuur opnieuw tot onderhandelde loonstijgingen zal leiden.

Voor de bedrijven wordt het prijskaartje wat verzacht. De taxshift en de toegenomen arbeidsproductiviteit beperken de toename van de globale loonkosten volgend jaar tot 1,4 procent. In 2018 wordt dat 1,9 procent. In de periode 2016-2018 zullen er mee daardoor liefst 140.000 banen bijkomen.

Laaggeschoolden en niet-Europeanen hinken achterop

Lang niet alle inwoners maken echter evenveel kans om te profiteren van die krachtige jobaangroei. Dat blijkt uit onderzoek door de Vlaamse arbeidsdienst VDAB en het Steunpunt Werk en Sociale Economie (KU Leuven). Zij berekenden dat ons land één van de zwakste leerlingen is in de Europese Unie op het gebied van de tewerkstelling van laaggeschoolden en – vooral – van niet-Europeanen.

Zo ligt de werkzaamheidsgraad van de niet-Europeanen in Vlaanderen slechts op 53,7 procent. Brussel en vooral Wallonië doen het nog slechter, met een Belgisch gemiddelde van 48,6 procent werkende niet-Europeanen tot gevolg. Niemand binnen de EU doet slechter.

Ook de werkzaamheidsgraad van laaggeschoolden is erg laag. De diepe kloof tussen het percentage werkende hooggeschoolden en laaggeschoolden is sinds 2008 zelfs nog toegenomen.

Bron: De Standaard (standaard.be)


HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.