Dit jaar was er nauwelijks ruimte voor individuele verhogingen. De redenen: de hoge indexering en verplichte collectieve salarisverhogingen. Dit impliceert dat werkgevers moeilijkheden ondervinden bij het differentiëren van de salarisverhogingen tussen hun sterke en zwakke presteerders.
De studie bevestigt ook dat de Belgische lonen sterk leeftijdsgebonden zijn. Zo verdient een bediende van 55 tot 58 jaar tussen de 35 à 45 procent meer dan zijn collega van 26 tot 30 jaar die dezelfde functie uitoefent. In onze buurlanden is die loonspanning tussen oudere en jongere werknemers beperkter (20 tot 30 procent).
Dit verschil wordt veroorzaakt door ons loonsysteem dat vaak automatische loonsverhogingen geeft ten gevolge van diensttijd (anciënniteit). Door deze loonsystematiek zijn de oudere werknemers duurder, wat hun tewerkstellingskansen tempert, zo merkt de studie op.
Steeds meer werknemers komen in aanmerking voor een bonus bovenop hun loon, vooral op de lagere niveaus. Hay Group zegt dat bedrijven op een eerlijkere manier omgaan met hun bonussysteem. De tijd waarin de variabele beloning bij sommige organisaties bijna een verworven recht was, lijkt nu definitief voorbij.
Bron: De Tijd