Lonen stijgen in 2012 met ruim 4 procent

ArbeidsmarktExtra-legale voordelenIncentivesLoonLoonkostenLoopbaanOrganisatiePrestatiemanagementStrategie
Dat blijkt uit de loonstudie van adviesbureau Hay Group. Het onderzoek is gebaseerd op 165.000 medewerkers uit ruim 500 Belgische organisaties. Het grootste gedeelte van de loonstijging (meer bepaald 3,04 procent) is het gevolg van de indexering en de automatische anciënniteitsgebonden verhogingen.

Dit jaar was er nauwelijks ruimte voor individuele verhogingen. De redenen: de hoge indexering en verplichte collectieve salarisverhogingen. Dit impliceert dat werkgevers moeilijkheden ondervinden bij het differentiëren van de salarisverhogingen tussen hun sterke en zwakke presteerders.

De studie bevestigt ook dat de Belgische lonen sterk leeftijdsgebonden zijn. Zo verdient een bediende van 55 tot 58 jaar tussen de 35 à 45 procent meer dan zijn collega van 26 tot 30 jaar die dezelfde functie uitoefent. In onze buurlanden is die loonspanning tussen oudere en jongere werknemers beperkter (20 tot 30 procent).

Dit verschil wordt veroorzaakt door ons loonsysteem dat vaak automatische loonsverhogingen geeft ten gevolge van diensttijd (anciënniteit). Door deze loonsystematiek zijn de oudere werknemers duurder, wat hun tewerkstellingskansen tempert, zo merkt de studie op.

Steeds meer werknemers komen in aanmerking voor een bonus bovenop hun loon, vooral op de lagere niveaus. Hay Group zegt dat bedrijven op een eerlijkere manier omgaan met hun bonussysteem. De tijd waarin de variabele beloning bij sommige organisaties bijna een verworven recht was, lijkt nu definitief voorbij.

Bron: De Tijd

HR Business Partner

Zorg Stekene

Recruitment Manager

Intelect

Corporate Recruiter

Gentis

Payroll Manager

FSMA

IT-recruiter

Projinit

Payroll Officer

ALDI

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.