Lonen stijgen met 2,4 procent (en collectieve bonus zet opmars voort)

ArbeidsmarktArbeidsomstandighedenExtra-legale voordelenLoonLoonkostenOrganisatie
Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van organisatie-adviesbureau Hay Group. Het onderzoek is gebaseerd op beloningsgegevens van meer dan 160.000 werknemers van 500 grote ondernemingen in België. Gedurende de periode 1 juli 2012-1 juli 2013 ontvingen de Belgische werknemers gemiddeld 2,4 procent meer basissalaris.

Dat is de laagste salarisstijging in drie jaar. Tussen juli 2011 en juli 2012 steeg het basissalaris nog met 4,2 procent.

Hiermee blijft België onder Nederland, waar in dezelfde periode een salarisgroei van 2,6 procent werd gemeten. De beperkte salarisgroei wordt verklaard door de lage inflatie met een beperkte indexering tot gevolg.

De gemiddelde salarisverhoging voor lagere bedienden (2,6 procent) ligt hoger dan die voor de directie (2,3 procent).

De cao 90 (niet-recurrente collectieve bonus) raakt goed ingeburgerd. Als gevolg hiervan komen voor het tweede opeenvolgende jaar meer werknemers in aanmerking voor een bonus en dit voornamelijk op lagere functies. Tegelijkertijd daalt het niveau van de bonussen doordat deze verband houden met soms tegenvallende bedrijfsresultaten.

Tot slot blijkt uit het onderzoek dat werknemers nog steeds onvoldoende geïnformeerd zijn over de samenstelling van het arbeidsvoorwaardenpakket.

Voor 2014 wordt een loonstijging van 2 procent verwacht, waarvan 1,1 procent indexering.

Manager Personeel & Organisatie

Wit-Gele Kruis Limburg

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.