Het basissalaris van de Belgische werknemer (bediende tot hoger kader) is gestegen met gemiddeld 1,5 procent tussen februari 2010 en februari 2011. Tel je daar de variabele verloning bij, dan was er zelfs een stijging van 2,2 procent bovenop de index.
Daarmee komt het niveau van voor de crisis, toen stijgingen van het basissalaris met 2 procent niet ongewoon waren, weer dichterbij. Bedrijven met een loonstop zijn een uitzondering geworden, terwijl dat vorig jaar nog één op de vier was.
De lonen stijgen in elk geval een pak sneller dan de loonnorm, die op nationaal niveau tussen werkgevers en vakbonden was afgesproken. Die norm ging uit van stabiele lonen in 2011 en van een kleine stijging bovenop de index (+0,3 procent) in 2012.
Uit de studie blijkt dat het variabel loon voor het management en lagere kaderleden terugkeren naar het pre-crisisniveau, zowel in termen van aantal ontvangers als van de hoogte van het variabele loon.
Voor de bedienden zijn er in vergelijking met de periode voor de crisis nu zelfs meer met een variabel loongedeelte, en stijgt het aandeel van het variabel loon in het totale salarispakket. Dat is te danken aan de populariteit van de prestatiegebonden bonus.
Bron: De Morgen/De Standaard