Lonen stijgen opnieuw

ArbeidsmarktArbeidsomstandighedenFlexibiliteitLoonLoonkostenLoopbaanMotivatieOverlegorganenRetentie en verloopStrategie
Dat blijkt uit de jaarlijkse salarisstudie van de HR-dienstengroep Hudson. De consultant onderzocht de salarissen van 119.177 werknemers bij 639 organisaties. Daaruit blijkt dat werknemers opnieuw meer loon krijgen, bovenop de indexatie.

Het basissalaris van de Belgische werknemer (bediende tot hoger kader) is gestegen met gemiddeld 1,5 procent tussen februari 2010 en februari 2011. Tel je daar de variabele verloning bij, dan was er zelfs een stijging van 2,2 procent bovenop de index.

Daarmee komt het niveau van voor de crisis, toen stijgingen van het basissalaris met 2 procent niet ongewoon waren, weer dichterbij. Bedrijven met een loonstop zijn een uitzondering geworden, terwijl dat vorig jaar nog één op de vier was.

De lonen stijgen in elk geval een pak sneller dan de loonnorm, die op nationaal niveau tussen werkgevers en vakbonden was afgesproken. Die norm ging uit van stabiele lonen in 2011 en van een kleine stijging bovenop de index (+0,3 procent) in 2012.

Uit de studie blijkt dat het variabel loon voor het management en lagere kaderleden terugkeren naar het pre-crisisniveau, zowel in termen van aantal ontvangers als van de hoogte van het variabele loon.

Voor de bedienden zijn er in vergelijking met de periode voor de crisis nu zelfs meer met een variabel loongedeelte, en stijgt het aandeel van het variabel loon in het totale salarispakket. Dat is te danken aan de populariteit van de prestatiegebonden bonus.

Bron: De Morgen/De Standaard

Manager Personeel & Organisatie

Wit-Gele Kruis Limburg

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.