Loon blijft belangrijkste factor om van job te veranderen

Dit artikel is exclusief voor leden

Met een geleidelijk groeiherstel van de Belgische economie, zullen bedrijven in toenemende mate extra talent aanwerven, wat inhoudt dat het jobaanbod in de komende maanden wellicht verder toeneemt. Door het grotere aanbod op de arbeidsmarkt gaan werknemers dan ook meer uitkijken naar een nieuwe opportuniteit. Zo zegt 68 procent van de bedienden dat het waarschijnlijk is dat ze in de komende 12 maanden op zoek zullen gaan naar een nieuwe job. 

Het is dan ook niet verwonderlijk dat zeven op de tien financieel verantwoordelijken zeggen bezorgd te zijn dat hun topmedewerkers binnen de finance- en accountingafdeling het komende jaar het bedrijf zullen verlaten voor een andere uitdaging. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van het gespecialiseerde rekruteringsbedrijf Robert Half bij 1000 bedienden. 

Loon vormt belangrijkste aantrekkingskracht

Meer dan de helft (51 procent) van de Belgische bedienden geeft aan dat ze voor een hoger loon bereid zijn het bedrijf te verlaten. Volgens 18 procent is een betere balans tussen werk- en privéleven dan weer de meest bepalende factor in de beslissing om van job te veranderen, gevolgd door carrièreontwikkeling (9 procent), betere bedrijfscultuur (8 procent), geografische locatie (8 procent) en de relatie met de baas en/of andere collega’s (6 procent).

Bedrijven die erin slagen om hun werknemers gemotiveerd te houden, wat dus de loyaliteit naar het bedrijf toe ten goede komt, hebben een stapje voor op de concurrentie. Een effectieve retentiestrategie moet echter flexibel zijn en rekening houden met wat er leeft op de werkvloer. Er is dan ook geen standaardbenadering voor personeelsretentie.

Het is belangrijk om oor te hebben naar de signalen van medewerkers en rekening te houden met hun wensen. Een goede communicatie is essentieel voor een goed HR-beleid. Werkgevers die precies weten waar hun medewerkers naar op zoek zijn, zullen hen sterker aan het bedrijf kunnen binden.

Bron: Robert Half (roberthalf.be)


HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.