Loonkloof tussen man en vrouw opnieuw kleiner

Met deze bevindingen kwam het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM) deze week naar buiten. De verklaringen voor de loonkloof zijn de bekende problematiek van de deeltijdse jobs, de werkzaamheidsgraad en de nationaliteit.

Gezinsleven gaat voor op voltijdse baan

Nog heel wat vrouwen behoren tot de categorie die deeltijds werkt, een situatie waar amper evolutie in is te merken. Deels omdat vrouwen gewoon geen voltijdse baan vinden of er geen mogelijkheid is om voltijds aan de slag te gaan binnen hun huidige job. Maar de helft van de deeltijds werkende vrouwen geeft de combinatie met het gezinsleven aan als de belangrijkste reden om deeltijds te werken.

De loonkloof op jaarbasis stagneert, ondanks het feit dat de werkzaamheidsgraad van vrouwen stijgt, en die van mannen daalt. Dit komt omdat vrouwen vaker terechtkomen in jobs van mindere kwaliteit, die dus ook minder goed betaald worden.

Vreemde origine zorgt ook voor minder kansen

Een vreemde nationaliteit of ander geboorteland hebben, heeft ook een grotere negatieve impact op de kansen op werk van vrouwen dan van mannen.

Voor het rapport 2015 deed het instituut een beroep op cijfers uit 2012. In vergelijking met de jaren daarvoor is de loonkloof, op basis van het uurloon, maar heel geleidelijk gedaald: in 2007 bedroeg de kloof in het uurloon 12%.

Bron: De Standaard (standaard.be)


Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.