Loonkloof tussen mannen en vrouwen blijft groot

ArbeidsmarktArbeidsomstandighedenArbeidsrechtDiscriminatieGenderLoonLoopbaanOrganisatie
Dat blijkt uit het Gender Pay rapport dat de Europese Commissie bekendmaakte. De kloof verkleint nauwelijks of niet. In de hele Europese Unie verkleinde de loonkloof tussen 2008 en 2011 met 1,1 procentpunt tot 16,2 procent. Dit is vooral toe te schrijven aan de vooruitgang in onder andere Litouwen, Tsjechië en Polen.

In elke Europese lidstaat is er sprake van een loonkloof, gaande van 27,3 procent in Estland tot 2,3 procent in Slovenië. In België ligt het gemiddelde uurloon voor vrouwen 10,2 procent lager dan dat voor mannen, een status-quo sinds 2008.

Vice-president en Europees Commissaris voor Justitie Viviane Reding wijst erop dat de kloof alleen kleiner is geworden omdat mannen de voorbije vijf jaar hun loon zagen dalen, niet omdat vrouwen een hoger loon kregen.

Het recht op een gelijk loon staat al sinds 1957 in de Europese verdragen. Sinds 2006 bestaat een Europese richtlijn die ertoe verplicht vrouwen voor hetzelfde werk hetzelfde loon te bieden. Hoewel alle lidstaten de richtlijn hebben omgezet in nationale wetgeving, leidt dit er in de praktijk niet toe dat de kloof verkleint.

De Europese Commissie verwijst naar een gebrek aan transparantie over lonen en aan informatie bij de werknemers als belangrijkste struikelblokken. “Een grotere transparantie moet het vergelijken van lonen gemakkelijker maken, zodat degene die minder loon krijgen voor hetzelfde werk, kunnen reageren”, vindt Reding.

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Diensthoofd HR

Wingene

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.