In elke Europese lidstaat is er sprake van een loonkloof, gaande van 27,3 procent in Estland tot 2,3 procent in Slovenië. In België ligt het gemiddelde uurloon voor vrouwen 10,2 procent lager dan dat voor mannen, een status-quo sinds 2008.
Vice-president en Europees Commissaris voor Justitie Viviane Reding wijst erop dat de kloof alleen kleiner is geworden omdat mannen de voorbije vijf jaar hun loon zagen dalen, niet omdat vrouwen een hoger loon kregen.
Het recht op een gelijk loon staat al sinds 1957 in de Europese verdragen. Sinds 2006 bestaat een Europese richtlijn die ertoe verplicht vrouwen voor hetzelfde werk hetzelfde loon te bieden. Hoewel alle lidstaten de richtlijn hebben omgezet in nationale wetgeving, leidt dit er in de praktijk niet toe dat de kloof verkleint.
De Europese Commissie verwijst naar een gebrek aan transparantie over lonen en aan informatie bij de werknemers als belangrijkste struikelblokken. “Een grotere transparantie moet het vergelijken van lonen gemakkelijker maken, zodat degene die minder loon krijgen voor hetzelfde werk, kunnen reageren”, vindt Reding.