Loonkloof wordt kleiner (maar vrouwen verdienen wel nog steeds 8 procent minder)

Dit artikel is exclusief voor leden

Een vrouw in België verdiende in 2013 gemiddeld 8 procent bruto per uur minder dan een man. Op jaarbasis, en dus rekening houdend met deeltijds werk, bedroeg de loonkloof gemiddeld 21 procent.

Dat is een lichte verbetering ten opzichte van het vorige rapport. De loonkloof is 1 procentpunt kleiner geworden. Conclusie van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen: “We zien de laatste jaren slechts een trage evolutie naar meer loongelijkheid tussen vrouwen en mannen.” Dat meldt het Instituut voor gelijkheid van vrouwen en mannen op basis van het Loonkloofrapport 2016.

Vaststelling is dat typisch vrouwelijke functies over het algemeen slechter betaald worden. Bovendien toont de vergelijking van de uurlonen aan dat loondiscriminatie onbetwistbaar is: vrouwen worden soms minder betaald voor dezelfde functie. De nog grotere loonkloof in jaarlonen is vooral te wijten aan het feit dat vrouwen vaker deeltijds werken dan mannen. Door minder uren te werken, ligt het gemiddelde brutojaarloon van vrouwen veel lager dan dat van mannen.

Het instituut wijst ook op de zorgkloof, de ongelijke verdeling van zorgtaken, die vrouwen deeltijds doet werken. “Voor de helft van de deeltijds werkende vrouwen is de combinatie met het gezinsleven de belangrijkste reden om deeltijds te werken. Bij deeltijds werkende mannen is dat slechts 26 procent.”

De loonkloof is het meest uitgesproken in de luchtvaartsector (33 procent) en wordt pas echt duidelijk als het over extralegale voordelen gaat: de bijdragen voor aanvullende pensioenen liggen voor vrouwen gemiddeld 38 procent lager dan voor mannen. De tussenkomst in het woon-werkverkeer ligt voor vrouwen gemiddeld 14 procent lager. Andere opmerkelijke vaststelling: de loonkloof groeit bij werknemers met een hoger opleidingsniveau.

Bron: De Standaard (standaard.be)


HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.