Uit het onderzoek, uitgevoerd door wetenschappers van de University of East Anglia, blijkt dat hoe langer mensen onderweg zijn in hun auto, hoe slechter het met hun psychologische welzijn is gesteld. Mensen die wandelen of fietsen naar het werk, blijken mentaal gezonder. Voor het onderzoek werden 18 jaar lang aan 18.000 Britten vragen gesteld over reisgedrag en welzijn.
Simpelweg 10 minuten wandelen aan het woon-werkverkeer toevoegen heeft al een grote, positieve invloed op het welzijn. En medewerkers die zich goed voelen, zijn productiever.
De onderzoekers concluderen dat de positieve psychologische effecten van actief pendelen zo significant zijn, dat met de auto naar het werk gaan pas als allerlaatste vervoermiddel overwogen zou moeten worden. De auto laten staan en te voet gaan, is altijd beter, ook al wordt de reistijd daardoor langer.
Natuurlijk zijn er veel meer zaken die een rol spelen bij het psychologisch welzijn, zoals de steun van familie, vriendschap en inkomenszekerheid. Deze factoren verklaarden in het onderzoek echter slechts gedeeltelijk het welzijn van de respondenten. Actief pendelen blijkt daarentegen wel nauw samen te hangen met ons geluksgevoel.
Bron: PW. (pwnet.nl)