Zowel de meerderheid van de ondervraagde mannelijke HR-managers (73 procent), als de vrouwelijke HR-managers (69 procent) bevestigen het bestaan van een dergelijke loopbaankloof.
De helft van de ondervraagde HR-managers wijt dit aan de wijze waarop de maatschappij naar werkende vrouwen kijkt. Maar ook het combineren van de zorg voor kinderen met het werk, verklaart de loopbaankloof volgens de helft van de HR-managers. 46 procent verwijst naar het gebrek aan promotiekansen voor vrouwen en 17 procent verwijst naar een gebrek aan ambitie.
De loopbaankloof tussen mannen en vrouwen kan gedicht worden door flexibele werktijden (48 procent), maar ook door potentieel talent vroegtijdig te identificeren en ontwikkelen via talentmanagementprogramma’s (47 procent). Nog eens 39 procent is van mening dat bedrijven hun verloningssysteem dienen aan te passen, terwijl 38 procent extra trainingen voor vrouwen noodzakelijk vindt in deze context.
Slechts 19 procent van de respondenten is van mening dat quotasystemen bevorderlijk zouden zijn in deze context en 14 procent denkt dat mentoring voor vrouwen zouden bijdragen om de kloof te dichten.
Een managementteam in Belgische bedrijven bestaat uit gemiddeld 25 procent vrouwen. Slechts een zeer kleine minderheid (8 procent) stelt dat meer dan de helft van de leden van hun managementteam vrouwen zijn. Dit percentage ligt evenwel dubbel zo hoog in Wallonië (12 procent) dan in Vlaanderen (6 procent) en Brussel (6 procent).