Luanda in Angola is de duurste stad ter wereld voor expats

ArbeidsmarktArbeidsomstandighedenLoonkostenMigratie
Dat blijkt uit de ‘Mercers Cost of Living Survey 2010’. Na Luanda in Angola staat Tokio op de tweede plaats, gevolgd door Ndjamena in Tsjaad. De top 10 van de wereldwijde lijst wordt gedomineerd door Afrikaanse, Europese en Aziatische steden. Karachi in Pakistan neemt de laatste plaats in op de lijst en is daarmee de goedkoopste stad ter wereld voor expats.

Véronique Beunnen, IPS Leader bij consultant Mercer: “Er wordt vaak gedacht dat steden in minder ontwikkelde landen goedkoop zijn, maar dat is niet altijd het geval voor expats die daar werken. Multinationals zien zich genoodzaakt om de expats een soortgelijke levensstandaard te bieden als in het land waar zij vandaan komen. Dat betekent dat de kosten voor, bijvoorbeeld, goede huisvesting erg hoog kunnen zijn.”

Het onderzoek beslaat in totaal 214 steden, verspreid over alle werelddelen. Op elke locatie worden de relatieve kosten gemeten van meer dan 200 zaken, waaronder huisvesting, vervoer, levensmiddelen, kleding, huishoudelijke artikelen en amusement. Het is ’s werelds meest uitgebreide onderzoek naar levenskosten. De gegevens worden gebruikt om multinationals en overheden te helpen de hoogte van de kostenvergoedingen te bepalen voor hun in het buitenland tewerkgestelde werknemers.

Kijkend naar de prijzen van een aantal producten in Europa, kan alvast geconcludeerd worden dat deze erg uiteen lopen. Zo heeft Londen de hoogste kosten voor appartementenhuur: 2855 euro per maand, tegenover 1050 euro in Athene. Het goedkoopste bioscoopkaartje vind je voor 5,72 euro in Warschau, net als het goedkoopste hamburgermenu (3,26 euro).

Na Moskou, Genève, Zürich en Kopenhagen, zijn de duurste Europese steden Oslo (11), Milaan (15), Londen en Parijs (beide op plaats 17) en Bern (22). Deze steden bevinden zich in de top 25 van de wereldwijde ranglijst. Europese steden die buiten de top 25 vallen, zijn onder andere Wenen (28), Sint Petersburg (30), Amsterdam (35) en Barcelona (49). De goedkoopste Europese steden zijn Skopje (197) in Macedonië, Sarajevo (196) en Belfast (182).

De 10 duurste steden voor expats:

1 Luanda (Angola)
2 Tokio (Japan)
3 Ndjamena (Tsjaad)
4 Moskou (Rusland)
5 Genève (Zwitserland)
6 Osaka (Japan)
7 Libreville (Gabon)
8 Zürich (Zwitserland)
8 Hongkong (Hongkong, China)
10 Kopenhagen (Denemarken)

De tien goedkoopste steden voor expats:

205 Windhoek (Namibië)
206 Tegucigalpa (Honduras)
207 Kalkutta (India)
208 Addis Abeba (Ethiopië)
209 Bisjkek (Kirgizië)
210 Asjchabad (Turkmenistan)
211 La Paz (Bolivië)
212 Islamabad (Pakistan)
212 Managua (Nicaragua)
214 Karachi (Pakistan)

Het onderzoek:

De cijfers voor ‘Mercer’s Cost of Living’-onderzoek zijn gebaseerd op onderzoek dat in maart 2010 is verricht. De cijfers van 2010 zijn afgezet tegen die van een vergelijkbaar onderzoek dat in maart 2009 is verricht. In het onderzoek wordt New York gebruikt als basisstad met een score van 100 punten. De overige steden worden vergeleken met New York en de valutaschommelingen worden afgezet tegen de Amerikaanse dollar. Het onderzoek beslaat in totaal 214 steden, verspreid over alle werelddelen. Op elke locatie worden de relatieve kosten gemeten van meer dan 200 zaken, waaronder huisvesting, vervoer, levensmiddelen, kleding, huishoudelijke artikelen en amusement. Het is ’s werelds meest uitgebreide onderzoek naar levenskosten. De gegevens worden gebruikt om multinationals en overheden te helpen de hoogte van de kostenvergoedingen te bepalen voor hun in het buitenland tewerkgestelde werknemers. Voor elk van de steden in het onderzoek wordt een afzonderlijk verslag opgesteld.

Meer info: www.mercer.be.

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.