Het is pas de vierde keer in de lange geschiedenis van de IAO, die in 1919 werd opgericht, dat de voorzitter niet uit regeringskringen komt. Luc Cortebeeck kreeg in deze verkiezing steun vanuit de werknemersgroep, de werkgeversgroep en de regeringsgroep in de IAO. Luc Cortebeeck was de voorbije zes jaar reeds voorzitter van de werknemersgroep in de IAO.
“Dit is een wereldwijde erkenning van het sociaal overleg waarvan België en zijn sociale partners het uithangbord zijn. Ook al willen sommigen in eigen land af van de centrale rol van het sociale overleg, wereldwijd worden we daarvoor benijd. Want het brengt welvaart en evenwicht. Dat beseft men binnen de IAO, met zijn unieke tripartiete structuur, heel goed. Het is geen toeval dat Luc Cortebeeck verkozen wordt tot voorzitter van de IAO”, stelt ACV-voorzitter Marc Leemans.
De IAO
De IAO is een VN-organisatie die als enige een unieke tripartiete structuur heeft: niet enkel regeringen zetelen in de IAO, maar ook werknemers en werkgevers.
De IAO maakt internationale arbeids- en sociale wetgeving in de vorm van conventies (verdragen) en aanbevelingen. Die worden onderhandeld en gestemd in de jaarlijkse Internationale Arbeidsconferentie in Genève. De IAO-conventies maken deel uit van de mensenrechten. De toepassing ervan wordt gecontroleerd en de ergste schendingen worden besproken op de Internationale Arbeidsconferentie. Het gaat onder andere over conventies rond kinderarbeid, dwangarbeid, huispersoneel, de vrijheid van vereniging voor werknemers en werkgevers, en het recht op collectieve onderhandelingen.
De voorbije jaren was de IAO heel actief in Myanmar, waar onder druk van de IAO het generaalsregime uiteindelijk brak. Ook de FIFA-bonzen en de emirs in Qatar staan ondertussen onder sterke wereldwijde druk dankzij de IAO. En miljoenen mensen die werken als huispersoneel krijgen dankzij een recente IAO-conventie uitzicht op waardig werk.
Bron: ACV (acv-online.be)