Maaltijdcheques verdwijnen nog niet

Dit artikel is exclusief voor leden

Het voorstel om papieren maaltijdcheques te vervangen door een netto maaltijdvergoeding is weggestemd in de Senaat. Met de afschaffing van de papieren maaltijdcheques wilden de indieners van het wetsvoorstel Rik Daems en Etienne Schouppe de kosten voor de ondernemingen naar beneden krijgen.

De tegenstanders hadden vooral problemen met een ongelijke behandeling van werknemers: alleen wie recht heeft op een maaltijdvergoeding zou een fiscale vrijstelling krijgen op het loon. Ook zou het onmogelijk zijn om te controleren of het geld zou besteed worden aan voedsel.

Ondernemersorganisaties Unizo en NSZ betreuren de beslissing. Volgens Unizo was een vervanging van de papieren cheques door een nettovergoeding ‘de meest eenvoudige oplossing’. Unizo dringt aan op een snelle overgang naar de elektronische maaltijdcheque, op voorwaarde dat de kostprijs ervan voor werkgevers en handelaars niet hoger ligt dan de huidige papieren maaltijdcheques.

“Een onbegrijpelijke keuze, omdat de afschaffing van de maaltijdcheque niet alleen een kostenbesparende maatregel is voor werkgevers en handelaars, maar ook een significante administratieve vereenvoudiging”, reageert NSZ. “Het is daarnaast betreurenswaardig dat er ook niet gekozen werd voor de veralgemening van de elektronische maaltijdcheque met één systeem dat handelaars niet langer noodzaakt om een contract te sluiten met elke uitgever van elektronische maaltijdcheques.”

Volgens een studie van de Dienst Administratieve Vereenvoudiging levert de elektronische versie voor handelaars alleen al een besparing op van 67.580.667 euro per jaar. Maar ook werkgevers en werknemers varen wel bij de elektronische cheque. Voor hen gaat het om een besparing van respectievelijk 12.880.295 euro en 13.724.151 euro.

Bron: Unizo/NSZ

 

HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.