Managers wantrouwen vrouwelijke medewerkers die flexibele werktijden vragen

ArbeidsmarktArbeidsomstandighedenArbeidsrechtAttitudeDiscriminatieFlexibiliteitGenderOrganisatieStrategie
Dat blijkt uit een studie van Jennifer Glass, professor Sociologie aan de University of Texas, en Victoria Brescoll, assistant professor Organisatiegedrag aan de Yale School of Management. Ze gingen na hoe 76 managers reageerden op een vraag naar flexibel werken van lagere bedienden (betaald per uur) en hogere bedienden. De werknemers vroegen flextijden, zowel om persoonlijke als om professionele redenen.

Mannelijke hogere bedienden kregen veel vaker die flexibele werktijden omwille van professionele redenen, dan hun vrouwelijke collega’s. Opmerkelijk is dat er geen verschil is in de reactie van mannelijke dan wel vrouwelijke managers. Beide discrimineren evenveel.

Mannelijke lagere bedienden kregen ook veel vaker flexibele werktijden omwille van familiale redenen, dan vrouwen. Meer zelfs, vrouwelijke lagere bedienden konden het minst van allemaal rekenen op flexibele werktijden.

Achterhaalde stereotypen gecombineerd met gender-discriminatie

De onderzoekers zien verschillende verklaringen. Managers veronderstellen immers dat wanneer vrouwen flexibiliteit vragen dit het begin van het einde betekent. Dat vrouwelijke werknemers almaar minder uren zullen werken en uiteindelijk de werkvloer verlaten ten voordele van hun gezin. Bij mannen daarentegen wordt flexibiliteit gezien als een uiting van hoge betrokkenheid bij het werk.

Deze redenering steunt, volgens de onderzoekers, op achterhaalde stereotypen over de rol van mannen en vrouwen. “De achterliggende redenering is immers dat een man die zich nauw betrokken voelt bij zijn gezin, dit vertaalt in een grotere betrokkenheid bij zijn werk. Anders gezegd, door harder te werken, toont hij hoeveel hij van zijn gezin houdt.”

Een andere verklaring is dat flexibiliteit ‘verdiend’ moet worden. “Leidinggevenden vertrouwen kaderleden sneller omdat de gelijkenis tussen hen beide groter is. De leidinggevende gaat er dan ook vanuit dat hogere bedienden geen misbruik zullen maken van flexibiliteit. Werknemers die veel lager op de carrièreladder staan, worden sneller gewantrouwd en dus verdacht van misbruik.

Bron: SHRM

HR Business Partner

Zorg Stekene

Recruitment Manager

Intelect

Corporate Recruiter

Gentis

Payroll Manager

FSMA

IT-recruiter

Projinit

Payroll Officer

ALDI

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.