Mannen hebben minder last van stress

ArbeidsmarktDiscriminatieGenderLoopbaanRetentie en verloopWellness
Dat blijkt uit een internationaal onderzoek van het Kenexa Research Institute, dat bijna 30.000 mannen en vrouwen ervoor contacteerde wereldwijd. Dat gebeurde ook in onze buurlanden, maar jammer genoeg niet in België.

Bijna zes op de tien vrouwen vindt hun stresspeil zelf ‘normaal’. Eén op de vier vrouwen noemt het echter ‘excessief’.

Bij de mannen klaagt zo’n 6 procent minder managers van extreme stress. Bij gewone bedienden zijn er al 10 procent minder.

Vooral de werk-privébalans, het werkplezier, een respectvolle leidinggevende, een gepast salaris en doorgroeimogelijkheden zorgen ervoor dat meer vrouwen stress hebben op het werk. Vrouwen zijn meer bezorgd over deze zaken.

Volgens onderzoekster Brenda Kowske kan deze studie voor een deel een verklaring geven waarom er minder vrouwelijke dan mannelijke managers zijn. Vrouwen moeten immers vechten tegen het idee dat ze de motivatie niet zouden hebben om de carrièreladder te beklimmen. Het lijkt er ook op dat minder vrouwen er vertrouwen in hebben om hun ambities te kunnen stroomlijnen met een goede werk-privébalans. Dergelijke hoofdbrekens zorgen voor meer stress bij vrouwen dan bij mannen.

Bron: HR Praktijk, Kenexa Research Institute

Port of Antwerp-Bruges
Benelux Unie

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.