Marc Haspeslagh, stafmedewerker in het AZ Sint-Jan AV te Brugge

Functiestudie

De hoofdlijn van het betoog van Marc Haspeslagh: welke concepten kunnen we concreet gebruiken om de strategische doelstellingen van een ziekenhuis te realiseren? Daarbij laat hij niet na de overstap te maken van de theorie naar de praktijk. Marc Haspeslagh: “Ik begin uiteraard met het situeren van het traject van de strategische doelstellingen naar het strategisch beleidsplan van het ziekenhuis. Zo kom ik uit bij het professionalisme van de verpleegkundigen. Vanuit hun professioneel handelen leg ik de link naar het concept functiedifferentiatie.”
Om dit thema te benaderen, zijn er volgens Haspeslagh twee mogelijke invalshoeken: “Er is de klassieke zienswijze, dit wil zeggen functiedifferentiatie vanuit het opleidingsprofiel. Daarnaast is er ook functiedifferentiatie mogelijk door te vertrekken vanuit de verschillende functies die in de dagelijkse praktijk op de werkplek bestaan. Bij die tweede invalshoek refereer ik onmiddellijk naar IF-IC, het Instituut Functieclassificatie, dat een nieuwe analytische functieclassificatie ontwikkelt voor de federale non-profitsectoren.” (Klaartje Theunis brengt als voorzitter van het IF-IC op het seminarie de presentatie: Functieclassificatie: een storm in een glas water of een copernicaanse revolutie?)
Marc Haspeslagh reikt ten slotte ook een mogelijk discussie- en actiepunt aan voor de seminariedeelnemers: “Ik tracht met het oog op de maatschappelijke relevantie de zaken correct te positioneren. Vanuit het opleidingsprofiel in de verpleging en verzorging zijn er zorgkundigen, bachelors, bachelors na bachelor en masters. Daarbij manifesteren zich twee probleemgebieden: de opleiding van de zorgkundigen is helemaal niet gestructureerd en bij de bachelors na bachelor is er een wildgroei van allerlei mogelijke navormingen. Tijdens het seminarie wil ik een oproep doen naar de sector om gezamenlijk te bepalen op welk niveau we de diverse functies en de taken situeren. Zo kunnen we een duidelijk signaal geven aan de opleidingswereld, die dan de opdracht kan opnemen om de opleidingen op een fatsoenlijke manier te structureren. Dit wordt dan een stap op de weg naar het garanderen van degelijk opgeleide verpleegkundige en verzorgende medewerkers die we nodig hebben.” Ongetwijfeld stof voor een interessant debat…

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.