Maximale loonbonus bedraagt volgend jaar 3264 euro

Dit artikel is exclusief voor leden

Tot een bepaald bedrag wordt de toekenning van een loonbonus sociaal en fiscaal gunstig behandeld. In 2016 zou het sociaal plafond van de loonbonus 3264 euro per werknemer bedragen. Dat berekende HR-dienstverlener Securex.

Het fiscale maximumbedrag, dat gelijk is aan het sociale maximumbedrag verminderd met de solidariteitsbijdrage van 13,07 procent ten laste van de werknemer, wordt dan 2838 euro per werknemer.

De naleving van deze plafonds wordt bekeken in het jaar van de betaling van de loonbonus, ongeacht het plan waaruit de betaling voortvloeit.

Indexatieformule

Basisbedrag op sociaal vlak (3169) x gezondheidsindex november jaar -1 / gezondheidsindex november 2012, dus 3169 x (102,28/99,32) = 3263,4446, te verhogen naar de hogere euro, hetgeen uitkomt op 3264 euro.

Op fiscaal vlak bedraagt het basisbedrag 2755 x (102,28/99,32) = 2837,106 te verhogen naar de hogere euro, wat uitkomt op 2838 euro.

Werkgevers- en werknemersbijdrage

De werkgever is een bijzondere bijdrage verschuldigd van 33 procent op het bedrag van de loonbonus. Dit bedrag en deze bijdrage van 33 procent zijn fiscaal aftrekbaar als beroepskosten. De werknemer is een solidariteitsbijdrage van 13,07 procent verschuldigd.

De loonbonus moet toegekend worden aan alle werknemers of een objectief omschreven groep van werknemers en moet gekoppeld zijn aan de realisatie van één of meerdere collectieve doelstellingen.

Bron: Securex (securex.eu)


HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.