In totaal namen zo’n 130 bedrijven deel aan de enquête, samen goed voor meer dan de helft van de totale tewerkstelling in deze sectoren.
Uit de enquête blijkt dat de industriële en logistieke sector een grote honger hebben naar het vinden van voldoende geschikte arbeidskrachten. De komende 2,5 jaar is er behoefte aan 4010 nieuwe medewerkers: 2318 binnen de industrie en 1692 binnen de logistieke sector. Ook dit jaar zijn er nog 1573 openstaande vacatures.
De industrie zoekt vooral technici: procesoperatoren, buizenfitters, onderhoudsmecaniciens, meet- en regeltechnici en lassers. Daarnaast is ook de vraag naar industriële en burgerlijke ingenieurs groot: 977 ingenieurs voor de komende 2,5 jaar.
De logistieke sector heeft naast de hoge nood aan technische profielen zoals heftruckchauffeur en onderhoudsmecanicien, ook een belangrijke vraag naar algemeen operationeel en commercieel bedienden.
Negatief beeld
De enquĂŞte toont duidelijk aan dat meer jongeren technische richtingen moeten kiezen. De vraag naar technici en ingenieurs is groter dan het aanbod. Ook moet de studierichting Logistiek Management meer aandacht krijgen.
Het (onterechte) negatieve beeld dat heerst over technische opleidingen en werken bij de industrie of haven verklaart deels het tekort aan arbeidskrachten.
Voorts blijkt dat er in bepaalde richtingen een groot verschil is tussen de competenties verworven in het onderwijs en de competenties die de arbeidsmarkt nodig heeft. Werkgroepen binnen Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland onderzoeken nu of bestaande opleidingsprofielen moeten worden bijgestuurd.
Bron: Voka