Ruim de helft van de vrouwen met menopauzale symptomen, ervaart daarvan hinder tijdens het uitvoeren van haar job. Ze zijn vaker afwezig en scoren hoger op burn-out. Ook zegt een kwart van hen dat dit niet bespreekbaar is met de werkgever.
Universiteit Gent en Securex bundelden de krachten voor een onderzoek naar de menopauze op de werkvloer. In totaal namen 2.408 vrouwelijke werknemers in België deel. 29,2 procent van hen bevindt zich momenteel in de menopauze. 87,6 procent van hen kampte nu of in het verleden met menopauzale symptomen. Maar het belangrijkste cijfers is dat meer dan de helft van de vrouwen met menopauzale symptomen, 55,3 procent, daardoor hinder ondervindt bij het uitoefenen van haar job.
Vaker afwezig en meer burn-out
Een meerderheid van de werkende vrouwen in menopauze (87,6 procent) kampten nu of in het verleden al met gelinkte symptomen zoals opvliegers, gewrichtsstijfheid, vermoeidheid of slecht slapen. Ook hebben deze vrouwen meer tijd nodig om te recupereren van een werkdag. Wanneer ze die tijd onvoldoende krijgen, kan dat leiden tot mentale gezondheidsproblemen. Het verbaast dan ook niet dat vrouwen met menopauzale symptomen een hogere burn-outscore (47,4 op 100) tekenden en vaker afwezig (76,1 procent) waren in het voorafgaande jaar dan mensen zonder menopauzale symptomen (35 op 100 en 57,1 procent).
“Wanneer een vrouw tijdens de menopauze medisch goed wordt begeleid, kunnen vrijwel al haar symptomen behandeld worden om haar levenskwaliteit op peil te houden, ook tijdens het uitoefenen van haar werk”, zegt prof. dr. Herman Depypere (UGent), gynaecoloog en specialist in menopauze en borstkanker. “Uit onze studie blijkt dat vrouwen in de menopauze zonder gelinkte symptomen het beste scoren op vlak van herstelbehoefte en burn-outscore binnen alle profielen van werknemers, jonge mannen meegerekend. Mits voldoende en juiste aandacht hoeft menopauze dus zeker niet per definitie negatieve impact te hebben op het welzijn en het werk.”
Taboe op de werkvloer
Een basisvoorwaarde om de jobinhoud en -organisatie aan te passen aan de (tijdelijke) realiteit van een vrouwelijke werknemer in menopauze is dat menopauze bespreekbaar is met de werkgever. Uit het onderzoek van Securex en UGent blijkt echter dat dit een heikel punt is.
Bijna een kwart (23,4 procent) van de onderzochte vrouwen met menopauzale symptomen en daardoor hinder tijdens het werk, stelt dat menopauze niet bespreekbaar is op de werkvloer. Slechts 8,6 procent van hen geeft aan dat menopauze daar wel degelijk bespreekbaar is. Van alle vrouwelijke werknemers die momenteel in menopauze zijn, ongeacht of zij klachten hebben, weet 7 op 10 (71,1 procent) niet of menopauze al dan niet bespreekbaar is met de werkgever.
LEES MEER OP HRSQUARE.BE