Meer ondersteuning nodig bij re-integratie langdurig zieken

40ArbeidsmarktArbeidsomstandighedenArbeidsongevallenArbeidsrechtErgonomieFlexibiliteitInstroomLeiderschap en CoachingLoopbaan
Dat blijkt uit onderzoek van de externe preventiedienst Groep Idewe naar de mening van personeelsverantwoordelijken over de terugkeer naar de werkvloer van arbeidsongeschikte werknemers in hun onderneming. 15 procent van de werknemers ondervindt langdurige gezondheidsproblemen.

Hoe langer iemand afwezig blijft van het werk omwille van gezondheidsproblemen, hoe kleiner de kans dat hij of zij terugkeert naar dezelfde werkgever. Iemand die drie tot zes maanden afwezig is, keert maar in de helft van de gevallen terug naar dezelfde werkgever.

Als de afwezigheid oploopt tot meer dan een jaar, daalt de terugkeer naar dezelfde werkgever nog verder tot 20 procent. Bij een afwezigheid van 2 jaar of langer, hervat slechts 10 procent bij dezelfde werkgever.

Veel leidinggevenden voelen zich onvoldoende onderlegd voor het voeren van een terugkeergesprek. Daarom organiseert slechts 10 procent van de deelnemende ondernemingen een terugkeergesprek tussen de werknemer die het werk hervat en zijn directe leidinggevende.

In 90 procent van de bevraagde ondernemingen werd al eens aangepast werk voorzien bij de terugkeer van een arbeidsongeschikte werknemer. 16 procent hanteert hierover vaste afspraken. Meer dan de helft van de HR-managers kent de juiste rol van de arbeidsgeneesheer niet in het re-integratieproces en 40 procent verwart deze met de controlearts.

HR Business Partner

Zorg Stekene

Recruitment Manager

Intelect

Corporate Recruiter

Gentis

Payroll Manager

FSMA

IT-recruiter

Projinit

Payroll Officer

ALDI

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.