Meer sociale inspectie voor coronacontroles? No problemo.

Voka Oost-Vlaanderen was niet blij met extra coronacontroles op werkvloer. Zij vindt de extra coronacontroles bij bedrijven overbodig. “De controles zijn onnodig, iedereen doet z’n best en respecteert de regels”, klinkt het. “Uit cijfers blijkt dat meer dan de helft van alle werktijd van thuis uit gebeurt. Alle bedrijven geven gehoor aan de oproep van de overheid. Bovendien blijkt ook dat er heel weinig besmettingen op het werk gebeuren.”
“Als mensen op kantoor werken, dan volgen ze bovendien alle regels op de voet”, gaat het verder. “De werknemers houden afstand en alles wordt voortdurend ontsmet.”

Volgens Voka Oost-Vlaanderen getuigt de aankondiging van extra controles van weinig respect: “Iedereen doet z’n uiterste best. Men viseert de bedrijven, terwijl dat helemaal niet nodig is. De voorbije maanden zijn er al een aantal controles geweest en daaruit blijkt dat de regels goed opgevolgd worden. Als de inspecteurs bekeken waarom bepaalde mensen op verplaatsing werkten, dan was daar altijd een goede reden voor te vinden. Ik denk dat de inspectiediensten ook nu weer snel tot de vaststelling gaan komen dat bedrijven correct omgaan met alle regels.” Blijft bij: hou de inspectie in haar kot, alles is oké.

Bij de unie van zelfstandige ondernemer UNIZO klinkt het toch wat anders. De organisatie roept op tot redelijkheid, hoffelijkheid en een pragmatische benadering bij het uitvoeren van controles op thuiswerk in bedrijven. “Geen handhaving zonder controles, die logica begrijpen we ook”, zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO. “Maar we vragen daarbij wel dat iedereen zijn gezond verstand gebruikt en het concrete doel voor ogen houdt, zonder spijkers op laag water te zoeken, laat staan een heksenjacht te ontketenen. Respect is hier het sleutelwoord. In beide richtingen overigens.” UNIZO verwijst naar de principes van het Charter voor correcte sociale inspecties dat een aantal jaren geleden werd afgesloten met alle belanghebbenden. Hier is de boodschap eerder: inspecteer gerust, maar doe het goed en zoals afgesproken.

Ook UNIZO is niet gelukkig met de extra controles en beschermt haar leden, maar leutert er niet over. Juist is juist, langs alle kanten.

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.