Meer werknemers krijgen een bedrijfswagen

Extra-legale voordelenIncentivesLoonMotivatie
Wie vorig jaar een bedrijfswagen wilde, moest minstens tot het middenkader behoren. Dit jaar volstaat een job op professional-niveau (boekhouder, marketeer,…). “Bijna de helft van deze werknemers rijdt met een bedrijfswagen. Dat is ruim 8 procent meer dan vorig jaar”, zegt Freddy Vlaeminck van Watson Wyatt in Jobat. De adviesorganisatie baseert zich op cijfergegevens van 265 bedrijven.

Gunstig fiscaal klimaat

De trend om steeds vlugger een bedrijfswagen te geven, is het gevolg van het gunstige fiscale klimaat voor bedrijfswagens. Een loonsverhoging beïnvloedt ook de bonus, de pensioenregeling en het vakantiegeld. Zo valt een bedrijfswagen al vlug voordeliger uit voor de werkgever.
Ook na de nieuwe ecotaks op basis van de CO2-uitstoot blijft een bedrijfswagen een interessant voordeel dat moeilijk te compenseren is door een brutoloonsverhoging.
Een werknemer met een brutojaarloon van 40.000 euro en een VW Golf 1.6 TDI als bedrijfswagen moet al 25 procent meer verdienen om het gemis van die wagen te compenseren.

Kleiner en groener

Opvallend is wel dat bedrijfswagens kleiner en groener worden. Ook hier is de ecotaks de verklaring. Vorig jaar was een Audi A4 de bedrijfswagen bij uitstek. Dit jaar is dat een Audi A3.
Er wordt ook langer met de wagens gereden. Vroeger werd een bedrijfswagen na 36 of soms zelfs na 24 maanden vervangen. Nu schommelt dat tussen de 48 en 60 maanden.

Bron: Jobat

HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.