Meerderheid bedrijven biedt mogelijkheid tot deeltijds werken na zwangerschap

ArbeidsmarktArbeidsomstandighedenAttitudeCommunicatieFlexibiliteitGenderLoopbaanOrganisatieRetentie en verloop
Dat blijkt uit een enquête van OfficeTeam, een divisie van Robert Half gespecialiseerd in de tewerkstelling van tijdelijke administratieve profielen, bij 200 HR-managers in België.

Bijna negen op de tien ondervraagde HR-managers (86 procent) zegt dat meer dan de helft van de vrouwelijke managers terugkeert na haar zwangerschapsverlof. 81 procent zegt dat meer dan de helft van de vrouwelijke medewerkers terugkeren na hun zwangerschapsverlof.

Het merendeel van de medewerkers gaan na hun zwangerschapsverlof deeltijds aan de slag of genieten flexibele werktijden. Volgens 67 procent van de HR-managers gebeurt dit zeer vaak (12 procent) tot vaak (55 procent).

Vooral in Wallonië (70 procent) en Brussel (73 procent) zien HR-managers hun vrouwelijke medewerkers meer voor deeltijds werk kiezen. Slechts 58 procent van de HR-managers in Vlaanderen geven aan dat vrouwelijke medewerkers vaak kiezen voor deeltijdswerk na een zwangerschap.

Het merendeel van de bedrijven staat daar ook voor open. Meer dan de helft (54 procent) biedt medewerkers de mogelijkheid om deeltijds te werken na hun zwangerschapsverlof en 41 procent voorziet flexibele werkuren om nieuwe moeders te behouden. Andere initiatieven om de combinatie werk en gezin te vergemakkelijken, zijn kinderopvang op het werk (24 procent), thuiswerken (22 procent), zorgplannen voor het gezin (16 procent) en vouchers voor kinderopvang (15 procent).

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.