Meerderheid werknemers geen fan van vierdagenwerkweek

vierdagenwerkweek
Vierdagenwerkweek

De meeste Belgen zien geen heil in de vierdagenwerkweek: zes op de tien geven aan dat ze niet in zo’n regime willen of kunnen werken. Er is wel animo voor een ander werkregime, en dan vooral bij twintigers.

Door de Arbeidsdeal hebben werknemers sinds 20 november 2022 de mogelijkheid om een voltijds arbeidscontract in vier dagen te presteren, via de zogenaamde vierdagenwerkweek. Eerste cijfers van Acerta tonen aan dat er weinig animo voor was: slechts 0,5 procent van de werknemers werkt in dit regime. Ook zegt bijna zes op de tien werkende Belgen (57,4 procent) geen voorstander te zijn van de vierdagenwerkweek. Dat blijkt uit een onderzoek van Acerta samen met Stepstone. De redenen zijn divers: 12,4 procent werkt al deeltijds waardoor de vierdagenwerkweek geen optie meer is; 13,8 procent heeft eerder interesse in deeltijds werk in plaats van voltijds werk in vier werkdagen. De resterende 31,1 procent wil gewoon voltijds blijven verder werken.

Vooral jongeren willen minder dagen per week werken. Een kleine helft (47,6 procent) van de 20- à 30-jarige werknemers zou liever geen vijf volle dagen werken. De interesse hierin is het kleinst bij 60-plussers (35,1 procent). De voornaamste redenen waarom de Belg heil ziet in minder dagen per week werken: om meer te investeren in hun persoonlijk leven (77,6 procent), om de totale werkdruk te verminderen (36,5 procent) of om meer bij de kinderen te zijn (29,3 procent).

LEES MEER OP HRSQUARE.BE

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.