Om op deze vragen een sluitend antwoord te bieden, ontwikkelde het Zwitserse meubelbedrijf Vitra een gloednieuw kantoorconcept, namelijk het Club Office. “Wij willen medewerkers het gevoel geven dat ze bij een bepaalde ‘club’ horen. De verbondenheid en gedeelde identiteit die ze ervaren, moeten ervoor zorgen dat ze vanuit een gedeelde visie kunnen werken aan een gemeenschappelijk doel”, legt Bart Roels, Sales Manager bij Vitra, uit.
Vroeger was een kantoor een plek waar alle taken gedaan werden, terwijl vandaag mensen meer naar kantoor komen om elkaar te ontmoeten. “Medewerkers willen van elkaar leren en kennis uitwisselen. Dat zijn zaken die je nu eenmaal niet thuis kunt doen, dus de intrinsieke functie van het kantoor verandert. Op die evolutie speelt ons Club Office perfect in.”
Bart Roels (Vitra)
Van privaat naar publiek
Het Club Office is functioneel opgebouwd, zodat iedere vierkante meter optimaal benut wordt. De totale kantooroppervlakte is daarom ingedeeld in drie zones: een publieke, een semipublieke en een private zone. “In de openbare zone ontmoeten de ‘leden’ elkaar spontaan, wisselen ze informatie uit, overleggen ze en leren ze van elkaar. Ook mensen van buitenaf zijn er welkom. Hier plaatsen we comfortabele en uitnodigende meubelen.”
Vervolgens is er de semipublieke ruimte, die vooral inspeelt op formele samenwerking. “De leden kunnen er dagen- of wekenlang aan projecten samenwerken. Ook hier is het meubilair flexibel inzetbaar en kunnen medewerkers de ruimte zelf indelen.”
De leden die zich graag in alle rust terugtrekken, kunnen terecht in de privéruimte. “Corona heeft duidelijk gemaakt dat veel medewerkers zich het best thuis kunnen concentreren, dus een goed uitgerust thuiskantoor en telewerk passen ook binnen het Club Office concept.”
Tot slot hebben medewerkers de mogelijkheid de typologie te kiezen die op dat moment het best aan hun noden tegemoetkomt. “Als iemand rustig wil werken, kan hij zich bijvoorbeeld in een van de speciaal uitgeruste Soft Work sofa’s installeren. Wil hij met meerdere mensen brainstormen, dan kan hij terecht in een grote vergaderzaal, enzovoort.”
Flexibiliteit en aanpasbaarheid grote troeven
Vanuit HR-perspectief biedt het nieuwe kantoorconcept talloze voordelen. Ten eerste is het een strategische tool om de war for talent te trotseren. “Als sollicitanten het bedrijf bezoeken, krijgen ze meteen het gevoel dat ze er welkom zijn en dat ze er graag zullen werken. Ook kun je met een flexibele en functionele werkomgeving medewerkers langer aan boord houden, wat het personeelsverloop indijkt.”
Bovendien bevordert het Club Office het sociaal aspect, werknemers zullen er zich beter in hun vel voelen en dus beter presteren. Nog een voordeel is de flexibiliteit van het kantoorconcept. “In tegenstelling tot vroeger is er vandaag meer vraag naar agile werkplekken die op een snelle manier aangepast kunnen worden. Zo bieden wij bijvoorbeeld zogenaamde Dancing Walls aan. Dat zijn mobiele scheidingswanden waarmee de ruimte flexibel kan ingedeeld worden.”
Ook zijn er verschillende soorten vergaderingen mogelijk. “Zo kan de medewerker kiezen voor een afgesloten ruimte, een statafel, een grote tafel om ideeën uit te wisselen, enzovoort. Een laatste voordeel is dat een bedrijf de kantoorinrichting zodanig kan aanpassen dat die perfect de identiteit en de cultuur van het bedrijf uitstraalt.”
Vitra opende het eerste Club Office op 21 juni 2021 in het hoofdkantoor in Bazel en hun voorbeeld krijgt navolging. “Ondertussen maken ook andere vooruitziende bedrijven zoals SKAN (Bazel), Merantix (Berlijn) en Wondrous (Bazel) vandaag al werk van het kantoor van morgen,” besluit Bart Roels.