Metaalarbeiders achten werken tot 65 onmogelijk

ArbeidsmarktArbeidsomstandighedenArbeidsongevallenArbeidsrechtCompetentiemanagementErgonomieJongerenLoopbaanMotivatieOrganisatie
Het ABVV bevroeg 52 West-Vlaamse metaalbedrijven. Zo’n 3400 arbeiders of 28 procent van de werknemers die actief zijn in de sector, namen deel.

85 procent van alle metaalarbeiders voelt zich na het werk uitgeput en heeft nood aan recuperatie. Bovendien is 68 procent van alle geënquêteerden in het afgelopen jaar al minstens één keer ziek gaan werken. 40 procent ervaart dagdagelijks stress, en meer dan de helft van alle arbeiders klaagt over nek-, schouder- en rugpijnen.

63 procent voelt geen of weinig waardering van zijn leidinggevenden. Slechts 20 procent heeft enige inspraak in het werkoverleg.

65 procent vreest zijn job niet te kunnen volhouden tot 65 jaar. Opmerkelijk daarbij is dat reeds 62 procent van de min-30-jarigen langer werken niet haalbaar acht.

Positief is dan weer dat het merendeel (65 procent) zich relatief veilig voelt, ondanks de vele potentiële gevaren op de werkvloer. Het veiligheidsbeleid wordt als positief ervaren dankzij de geleverde inspanningen van werkgever en werknemer.

Het ABVV Metaal pleit dan ook voor duurzame inzetbaarheid en werkbaar werk. De vakbond vraagt aan de werkgever stress terug te dringen, een betere ergonomie, motiverende jobs en een betere balans tussen werk en privéleven. De metaalvakbond gaat ook voor uitbreiding van het tijdskrediet en het behoud van het brugpensioen.

Bron: ABVV Metaal

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.