Middellang ziekteverzuim in twee jaar tijd verdubbeld bij werknemers onder 25 jaar

Tussen januari 2019 tot en met juli 2021 nam het middellang ziekteverzuim voortdurend toe. Voor kort ziekteverzuim (minder dan een maand) is er een dalende tendens tussen januari en juli, met 1,81 procent minder ziekteverzuim vergeleken met dezelfde periode in 2019. Een succesvolle vaccinatiecampagne kan deze stabiele lijn verklaren. Maar het ziekteverzuim op middellange termijn (tussen een maand en een jaar) is in tweeënhalf jaar tijd met meer dan 11 procent gestegen.

De trend was er al een tijd bij verschillende bedrijven en in verschillende sectoren, ook al voor de crisis. Maar tijdens de pandemie kwam er een versnelling met een piek in april vorig jaar en een terugkeer naar het normale peil tijdens de zomer. Sindsdien is de curve gestaag blijven stijgen. In totaal waren bijna 3 van de 100 gewerkte dagen ingevuld door middellang verzuim. Bij arbeiders ligt het percentage bijna dubbel zo hoog als bij bedienden, met een verzuimpercentage van 4,39 procent ten opzichte van 2,34 procent. In januari 2019 was het gemiddelde 2,4 procent. Dit betekent dus dat in twee jaar tijd meer dan een halve dag op de 100 te werken dagen verloren gingen aan ziekteverzuim.

De stijging middellang verzuim doet zich voor in alle leeftijdscategorieën. Zij is het sterkst bij werknemers onder de 25 jaar (al blijft het middellang ziekteverzuim er onder de 2 procent). Het ziekteverzuim op middellange termijn is op 30 maanden tijd verdubbeld. De tendens is dezelfde voor werknemers tussen de 25 en de 29 jaar (plus 33 procent) en werknemers tussen 30 en 34 jaar (plus 24 procent).

Volgens een consultant van het HR-dienstenbedrijf is sociale interactie belangrijk voor elke leeftijdscategorie, maar bij de start van een carrière is het belangrijk om regelmatig gecoacht te worden en in contact te komen met collega’s om de bedrijfscultuur te absorberen en helemaal te integreren. De combinatie van de beperkingen in het privéleven en het thuiswerk lijkt een effect te hebben op jonge werknemers en op hun aanwezigheid op het werk.

Bron: SD Worx

Opleider Actiris Academy

Actiris

Payroll Officer

ALDI

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.