Migranten die Belg worden, vinden gemakkelijker werk

AllochtonenArbeidsmarktDiscriminatieInstroomMigratie
België is in Europa het meest liberale land in het toekennen van de Belgische nationaliteit. Samen met Zweden stelt het geen voorwaarden meer sinds de snel-Belg-wet. Daartegenover staat dat we achteraan het Europese peloton bengelen als het gaat over de tewerkstellingsgraad bij migranten. Amper 43 procent van de niet-westerse immigranten werkt. Voor heel de bevolking is dat 65 procent, wat al zeer laag is.

Het effect van het verwerven van de Belgische nationaliteit is onmiskenbaar. De activiteitsgraad van de niet-westerse immigranten die Belg werden, ligt op 55 procent tegenover 43 procent voor wie geen Belg is.

Om dat te verklaren, hebben de onderzoekers alleen enkele hypothesen:

 • Wie de Belgische nationaliteit nastreeft, is meer gemotiveerd om werk te vinden en zich te integreren en doet daarvoor meer inspanningen, zoals de taal leren.
 • De tegenhypothese luidt dat velen vooral geïnteresseerd zijn in de Belgische nationaliteit om een beroep te doen op de sociale rechten en voorzieningen.
 • Door Belg te worden komen ze ook in aanmerking voor alle banen bij de overheid.
 • Het is mogelijk dat werkgevers het Belg worden zien als een bewijs van integratiewil en dat ze die mensen dan makkelijker aanwerven of minder gemakkelijk discrimineren.
 • Bron: De Standaard

  HR Manager

  Meat&More

  HR Business Partner

  Zorg Stekene

  Recruitment Manager

  Intelect

  Corporate Recruiter

  Gentis

  IT-recruiter

  Projinit

  Aanmelden

  Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

  HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

  Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

  Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.