Miko: “Er is zeker fierheid over de Puro-fietsen”

“Wij kennen eigenlijk vooral de voordelen van de mobiliteitsproblemen. Regelmatig hebben we mensen die hier solliciteren omdat ze het beu zijn om alle dagen naar Antwerpen te moeten rijden…” Johan Vandervee, HR Director bij Miko, ziet de ‘filevluchtelingen’ graag komen. Dat wil niet zeggen dat mobiliteit niet ook op zijn agenda staat.
Toen de provincie Antwerpen een mobiscan aanbood, was dat voor Miko het startsignaal om het woon-werkverkeer te analyseren en op zoek te gaan naar alternatieven voor de wagen. De onderneming merkte immers dat door het groot aantal automobilisten er een tekort aan parkeerplaatsen ontstond, in het bijzonder wanneer de ploegen elkaar aflosten. Bovendien wilde Miko, wiens fairtradekoffie Puro volop de kaart van duurzaamheid trekt en onder meer ook regenwoud aankoopt via een trust, ook in eigen land aandacht besteden aan milieu en klimaat.

Witte fietsen

“Eerst hebben we gekeken of we fietsen konden aanbieden vanuit het bedrijf, en of we dat ook konden koppelen aan publiciteit voor ons merk Puro”, vertelt Vandervee. “We vinden die link wel interessant. En dus kochten we fietsen aan met onze publiciteit erop. Dat zijn allemaal witte fietsen met groene fietstassen.” Werknemers kregen de mogelijkheid de fiets aan te kopen voor twee derde van de catalogusprijs. Bovendien bood Miko een afbetalingsplan over 36 maanden aan, wat uiteindelijk betekende dat wie een elektrische Puro-fiets had aangekocht, maandelijks 40 tot 45 euro betaalde.
Omdat de fiets niet alleen een vervoersmiddel is, maar ook publiciteit, wil Miko absoluut dat mensen hem ook gebruiken. En dus biedt de onderneming, die voordien geen fietsvergoeding had, de maximaal toegelaten vergoeding van 22 cent per kilometer voor het woon-werkverkeer.

Dit project dateert van de periode voor fietsleasing echt ingang had gevonden, wat betekent dat medewerkers hun fiets aankochten vanuit hun nettoloon. Nu de fietsen afbetaald zijn en de mogelijkheden zijn uitgebreid, overweegt Miko opnieuw een fietsplan op te zetten, maar dan met de fietsleasingformule die vandaag algemeen geworden is.

Lees meer in het tijdschrift HR Square.

Als lid van HR Square ontvangt u niet alleen het tijdschrift, maar hebt u ook toegang tot de website met het gehele archief en u geniet van stevige prijsreducties op tal van hoogst interessante evenementen, ook op de HR Square Seminaries, HR Square Masterclass en HR Square Conference. Hoe wordt u lid? Ga naar www.hrsquare.be of contacteer Stephanie Beernaert, [email protected], 0471 69 15 90.

 

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.