Minder buitenlandse interesse in Belgische vacatures

Het herstel van de arbeidsmarkt begon in heel Europa al in de zomer van 2020. Toch lijkt de grensoverschrijdende arbeidsmobiliteit nog niet op het niveau van voor de epidemie te zitten, aldus onderzoek door Indeed. Arjan Vissers, Senior Manager Employer Insights: “Op het dieptepunt van corona zochten Europeanen 32 procent minder vaak naar jobs buiten de eigen landsgrenzen dan in 2017-2019. Vandaag is dat nog steeds 10 procent minder.”

Liefst naar Frankrijk

België is een van de weinige uitzonderingen: Belgische werkzoekenden bekijken nu 12 procent meer vacatures in andere Europese landen dan in de periode 2017-2019. In Nederland is dat 10 procent minder, in Frankrijk bijna 9 procent minder en in Duitsland zelfs bijna 25 procent minder.

Vandaag bekijkt bijna 1 op de 10 Belgische werkzoekenden een vacature in een andere lidstaat van de EU, meer dan het dubbele van het Europese gemiddelde van iets boven de 4 procent. Onze buurlanden, Nederland, Frankrijk en Duitsland zitten ongeveer op dat gemiddelde.

Belgen zoeken vooral banen in Frankrijk (30 procent), Nederland (22 procent), in de VS (10,4 procent) Luxemburg (9,7 procent) of – ondanks Brexit – in het VK (6,6 procent). De meest bekeken buitenlandse vacatures zijn er voor industrieel ingenieur, software-ontwikkelaar, ICT’er, in marketing of in installatie en onderhoud.

Belgische vacatures minder populair

Luxemburg, Zwitserland en het VK zijn de populairste landen bij Europeanen die een job buiten de eigen landsgrenzen zoeken. België staat achtste in die rangschikking.

Dit jaar was iets meer dan 7 procent van alle zoekopdrachten naar vacatures in ons land afkomstig uit het buitenland. Ruim twee derde van alle buitenlandse clicks op Belgische vacatures gebeurt door een inwoner van Frankrijk of Nederland.

Toch lijkt ons land minder aantrekkelijk dan voor corona: de cijfers van Indeed tonen dat er 8 procent minder geklikt wordt op Belgische vacatures dan in de periode 2017-2019.

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Diensthoofd HR

Wingene

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.